Klonen verdeelt Europa

BRUSSEL - Het Europarlement is het gisteren niet eens geworden over het klonen. Voorstellen voor een totaalverbod op alle vormen van klonen haalden het niet. Maar ook de voorzet om het onderzoek veel ruimte te geven, vond geen genade. Zodat het parlement uiteindelijk maar niets vond.

Van onze correspondent

,,Een blamage'', meende Dorette Corbey (PvdA). Zo kort na het nieuws dat een Amerikaans bedrijf een nieuwe stap in het klonen van menselijke cellen had gezet, had het parlement de Europese publieke opinie moeten sturen.

Lousewies van der Laan (D66) was bovenal verheugd dat het totaalverbod sneuvelde. ,,Mijn angst dat het parlement een conservatiever standpunt inneemt dan de meerderheid van onze bevolkingen, is niet bewaarheid.''

,,De katholieke lijn heeft zwaar verloren'', stemde Alexander de Roo (GroenLinks) in, ,,maar ook de liberale lijn heeft het niet gehaald.'' Het rapport van de Italiaanse christen-democraat Fiori dat gisteren voor lag, drong aan op een totaalverbod. Maar er werden zoveel wijzigingen ingediend, aangenomen en verworpen, dat het eindresultaat niemand meer beviel, zodat een grote meerderheid het hele rapport wegstemde.

Het rapport was slechts een aanbeveling. Toch liepen Van der Laan en VVD'er Maaten ertegen te hoop. Het was 'onwetenschappelijk', omdat het geen onderscheid maakte tussen reproductief en therapeutisch klonen. 'Conservatieve krachten' willen kansrijk onderzoek smoren, zeiden zij.

Alle partijen waren tegen reproductief klonen, waarbij een mens gemaakt wordt die genetisch identiek is aan een bestaand persoon. Maar over therapeutisch klonen, waarbij nieuw weefsel wordt gemaakt uit embryonale cellen, botsten de meningen. Ruim baan geven, vonden de liberalen, dat opent de weg naar behandelingen voor Parkison of MS.

Maar voor veel christen-democraten, klein-rechts en de Groene hardliners blijft dat sleutelen aan menselijk leven en dus uit den boze. Geen fractie was eensgezind. Bij het CDA zat Maria Martens op de harde lijn, waar Ria Oomen was voor therapeutisch klonen onder strikte condities. De Roo voerde een rekkelijke minderheid bij de Groenen aan. Ook de liberalen en socialisten hadden dissidenten.

Voor Van der Laan stond er meer op het spel. Christelijk-rechts probeert de agenda te domineren, maande zij al eergisteren. De 'hoorzitting' over euthanasie, die het CDA eerder hielp opzetten, was nog zo'n nefast voorbeeld. ,,De les moet zijn dat we in de EU niet moeten proberen ethiek van bovenaf op te leggen.'' Laat dat aan de lidstaten.

Martens (CDA) ergerde zich dat ,,de liberalen doen alsof wij een moraal proberen op te dringen''. Oomen vond dat de EU wel een rol had. ,,Anders is het gewoon aan de markt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden