Klompen zijn veilig en krijgen keurmerk

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Klompen zijn even veilig als het goedgekeurde schoeisel dat door werknemers in de land-, tuin- en wegenbouw wordt gedragen. Onderzoek van TNO Waalwijk heeft uitgewezen dat klompen een goede bescherming en ondersteuning bieden. Bovendien krijgt de drager geen last van allergie of zweetvoeten.

Een jaar lang hebben zeven medewerkers van het onderzoeksinstituut bijna honderd klompen bekeken op onder meer bescherming van de middenvoet en de tenen, op koude- en warmte-isolatie, anti-slipeigenschappen en loopcomfort. Op sommige punten, zoals de bescherming van de tenen, zijn klompen beter dan menige werkschoen.

De klomp als bedrijfsschoeisel kwam in opspraak toen een ambtenaar van de Arbo-dienst vorig jaar in het Friese Noord-Bergum vaststelde dat deze niet waren voorzien van de zogenoemde CE-markering. Die is in Europa nodig voor officiee erkenning.

Het gevolg was dat bijvoorbeeld bouwvakkers, stratenmakers, en medewerkers van plantsoendiensten geen klompen meer mochten dragen, omdat deze volgens de Arbo-wet niet veilig genoeg waren. Twee klompenfabrikanten, Eelke Scherjon en Paul Nijhuis, kwamen daartegen in het geweer. Met de Nederlandse Vereniging van Klompenfabrikanten lieten zij door TNO Industrie een onderzoek instellen.

De Friese klompenmaker Scherjon is een aantal keren naar TNO gegaan om te kijken hoe het onderzoek verliep. “Ik was zelf verbaasd wat klompen al niet kunnen verdragen. Op de kap, de bovenkant, kunnen ze zo'n 750 kilo hebben. Evenals op de zijkanten.”

Iedere klompenmaker kan nu voor minder dan 5 000 gulden een certificaat voor het CE-keurmerk aanvragen. Scherjon en Nijhuis hebben dit al gedaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden