Klokkenluider VUmc weg als afdelingshoofd

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Piet Postmus, een van de longartsen van het VUmc, heeft zijn kort geding tegen het ziekenhuis verloren. Hij mag niet terugkeren als afdelingshoofd.

Postmus werd afgelopen zomer op non-actief gesteld. Hij had achter de rug van leidinggevenden en de ziekenhuisdirectie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht over volgens hem 'onaanvaardbare veiligheisrisico's' voor patiënten door onderbemanning. De ziekenhuisdirectie nam dat hoog op, juist omdat eerder met hem afspraken waren gemaakt om beter intern te communiceren. "U trad daarmee onzorgvuldig en voorbarig op", aldus de toenmalige raad van bestuur, die bestreed dat de zorg ondermaats was.

De kwestie liep zo hoog dat Postmus geruime tijd zelfs ontslag boven het hoofd hing. Omdat hij ook toen weigerde zijn fout te erkennen - niet hij, maar anderen hadden een communicatieprobleem - kon hij uiteindelijk niet terugkeren als afdelingshoofd.

De rechter schaart zich achter deze aanpak. Postmus had wel degelijk zijn superieuren moeten informeren. Bovendien geeft Postmus weinig blijk van inzicht in het belang van goede communicatie, oordeelt de rechter.

Postmus mag wel terugkeren als hoogleraar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden