Oekraïne-schandaal

'Klokkenluider van gesprek Trump is CIA-agent’

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De klokkenluider die aan de basis staat van een politieke rel in de Verenigde Staten is een medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat zeggen drie anonieme bronnen tegen The New York Times.

Over de CIA-agent is verder niet veel bekend, behalve dat hij een tijd heeft gewerkt in het Witte Huis. De klacht die hij indiende die de zaak aan het rollen bracht, is donderdag openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat hij onder andere veel kennis had van het Amerikaanse Europabeleid en goed op de hoogte was van de Oekraïense politiek.

De advocaten van de klokkenluider willen tegen de krant niet bevestigen of hij bij de CIA werkt. Ze hebben The New York Times zelfs gewaarschuwd geen informatie over hem naar buiten te brengen, omdat hij daardoor gevaar kan lopen.

Dat advies heeft The New York Times bewust in de wind geslagen. “De rol van de klokkenluider, inclusief zijn geloofwaardigheid en zijn plaats binnen de regering, is essentieel voor het begrijpen van een van de belangrijkste kwesties waarmee het land wordt geconfronteerd: of de president van de Verenigde Staten macht heeft misbruikt en of het Witte Huis dat heeft verdoezeld”, laat hoofdredacteur Dean Baquet in het artikel weten.

Misbruikt

De anonieme klokkenluider trok aan de bel over een telefoontje dat president Donald Trump voerde met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. De functionaris luisterde zelf niet mee met het gesprek, maar zegt dat medewerkers van het Witte Huis hem informeerden over de inhoud. De kern van de klacht is dat Trump het gesprek zou hebben misbruikt voor politieke doeleinden.

Trump heeft een aantal keer geprobeerd het verhaal van de klokkenluider in diskrediet te brengen, door onder andere te melden dat hij het “van horen zeggen” heeft. Volgens Trump is hij nagenoeg een spion, evenals degenen die de informatie met hem hebben gedeeld. De president wil weten wie dat zijn, zo zou hij donderdag gezegd hebben aan de Amerikaanse delegatie bij de Verenigde Naties.

“Ik wil weten wie de persoon is die de klokkenluider de informatie heeft gegeven, want dat is bijna een spion”, citeert de Los Angeles Times de president op basis van een opname van het gesprek. “Weet je wat we vroeger deden toen we slim waren? Ja? De spionnen en verraad, we handelden het een beetje anders af dan nu."

Impeachment

Als een reactie op het ‘Oekraïne-schandaal’ zijn de Democraten afgelopen dinsdag een impeachment-procedure tegen de Amerikaanse president gestart. Dat onderzoek kreeg een extra impuls toen de anonieme klokkenluider donderdag ook nog beweerde dat medewerkers van het Witte Huis de sporen van het telefoongesprek hebben geprobeerd uit te wissen.

Lees ook:

Een president afzetten is de Amerikanen nog nooit gelukt

Voor de vierde keer in de Amerikaanse geschiedenis begint het Huis van Afgevaardigden een impeachment-procedure tegen een president. Voorspellen de eerdere gevallen iets over de uitkomst daarvan?

Trumps pitbull Giuliani lijkt soms een beetje bevangen door hondsdolheid

Rudy Giuliani heeft geen enkele officiële functie bij de Amerikaanse overheid, maar speelt als ‘schaduwdiplomaat’ een schimmige rol in het Oekraïne-schandaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden