Klokkenluider Snowden niet welkom in Groot-Brittannië

Supporters van Snowden in Hong Kong. Beeld ap
Supporters van Snowden in Hong Kong.Beeld ap

Groot-Brittannië heeft luchtvaartmaatschappijen in de hele wereld gewaarschuwd de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden niet toe te laten tot vluchten naar het land. De waarschuwing staat in een brief van het Britse ministerie van binnenlandse zaken van maandag en werd uitgestuurd door een afdeling van de Britse douane.

Vliegmaatschappijen moeten Snowden niet toelaten, omdat 'deze persoon zeer waarschijnlijk de toegang tot Groot-Brittannië wordt geweigerd', aldus de waarschuwing. Het ministerie van binnenlandse zaken zou de Amerikaan schadelijk voor het 'algemeen belang' achten, zei de diplomaat, die niet bij naam genoemd wilde worden. Maatschappijen die Snowden wel vervoeren, kunnen een boete van tweeduizend pond tegemoet zien.

Associated Press zag vrijdag op een luchthaven in Thailand een foto van het document, RALON Carrier Alert 15/13, waarop een pasfoto van Snowden, diens geboortedatum en paspoortnummer stonden.

Een Britse diplomaat bevestigde dat het om een origineel document ging dat naar luchtvaartmaatschappijen in de hele wereld is gestuurd. Een zegsvrouw van Bangkok Airlines liet weten dat de Thaise maatschappij donderdag op de hoogte werd gesteld van de waarschuwing door de Thaise luchtvaartautoriteiten. Het bericht was niet bestemd voor het publieke oog.

Snowden (29) lekte geheime informatie over gegevensverzameling door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en zou zich momenteel in Hong Kong bevinden. Tot dusverre is geen verzoek om zijn arrestatie of uitlevering uitgegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden