Klokkenluider komt maar niet van Defensie af

De affaire-Spijkers sleept zich ondanks een overeenkomst met Defensie nog steeds voort. De klokkenluider heeft in arren moede aangifte gedaan van 'opzettelijke misleiding'.

Volgens staatssecretaris Van der Knaap houdt Defensie zich keurig aan de overeenkomst. SP-kamerlid Krista van Velzen denkt daar heel anders over. ,,Spijkers wordt onbeschoft behandeld'', zegt ze geërgerd. Fred Spijkers zelf voelt zich zo aan het lijntje gehouden dat hij aangifte heeft gedaan van 'opzettelijke misleiding c.q. bedrog en systematische mishandeling' door het ministerie van defensie. ,,Ik heb geen rechten in Nederland.''

Eind 2002 leek er na bijna twintig jaar een einde te komen aan de affaire-Spijkers. Onder druk van de Tweede Kamer sloot staatssecretaris Van der Knaap een overeenkomst met Spijkers. De gewezen maatschappelijk werker van Defensie kwam in ernstige problemen toen hij weigerde te liegen over de oorzaak van een ongeluk met een oefenmijn. Daarbij kwam in september 1984 een instructeur om het leven. Spijkers weigerde diens weduwe te vertellen dat haar man schuldig was aan de ontploffing.

Dat resulteerde negen jaar later in Spijkers' ontslag vanwege een vermeende persoonlijkheidsstoornis. Pas in 2002 volgde eerherstel. Spijkers kreeg 1,6 miljoen euro schadevergoeding, een koninklijke onderscheiding en de toezegging dat zijn dossiers zouden worden geschoond.

De 'administratieve rectificatie' is echter nog steeds niet afgerond. Bij verschillende inlichtingendiensten staat Spijkers nog te boek als 'politiek-crimineel' en 'politiek-psychiatrisch geval'. In plaats van de dossiers te schonen, wil het ministerie van defensie alles overdragen aan het Nationaal archief dat het vervolgens tientallen jaren achter slot en grendel zou moeten houden.

Van Velzen: ,,Als het aan Defensie ligt, gaat alles in de doofpot. Je zou bijna denken dat ze opnieuw iets te verbergen hebben.'' Van Velzen gaat haar collega's van andere fracties polsen over het aanvragen van een kamerdebat. ,,Het wordt hoog tijd om een punt achter de zaak te zetten.'' Spijkers wil van alle blaam gezuiverd worden en houdt daarom vast aan de overeenkomst. ,,Het is 180 graden anders uitgepakt dan ik bedoeld had. De staat leert volstrekt niet van haar fouten.''

De tegenwerking van Defensie blijkt volgens Spijkers ook uit gesteggel over de betaling van zijn advocaten, waardoor hij geen juridische bijstand meer heeft. Ook zijn vertrouwensarts wacht nog op geld van Defensie. De arts, L. Beth, noemt de handelwijze van Van der Knaap ten opzichte van Spijkers 'misdadig' en schadelijk voor de gezondheid van zijn cliënt.

Spijkers (59) heeft nog geen cent van de 1,6 miljoen euro uitgegeven. Hij is bang dat hij anders zijn aanspraken op de overeenkomst verspeelt. Met zijn zoon en dochter leeft Spijkers van een bijstandsuitkering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden