'Klokkenluider' IRT-drama politiechef in Nijmegen

Het hoofd van de centrale recherchedienst van de regiopolitie Brabant-Noord J. van Kastel, bekend als de 'klokkenluider van het IRT-drama', wordt de nieuwe chef van het politiedistrict Nijmegen-stad.

Van Kastel stond aan de basis van het IRT-drama, dat leidde tot de parlementaire enquête opsporingsmethoden politie en justitie. Als chef van het interregionaal rechercheteam Noord-Holland/Utrecht ontdekte Van Kastel dat een criminele informant veel geld verdiende aan drugshandel. Zijn rapport 'Onterechte werkwijzen' leidde vervolgens tot ontbinding van het IRT-team.

Van Kastels overstap van de politie in Brabant-Noord naar Gelderland-Zuid is zaterdag uitgelekt. De benoeming wordt pas over twee weken officieel. Van Kastel, Nijmegenaar van geboorte, volgt op 1 juni districtschef W. Velings op. Deze is plaatsvervangend korpschef van Gelderland-Zuid geworden.

De 41-jarige Van Kastel heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd. Hij was onder meer betrokken bij het onderzoek naar de ontvoering van biermagnaat Freddie Heineken, bij de Bijlmerramp en bij grote krakersrellen in Amsterdam.

Van Kastel heeft in Brabant de divisie Zware Criminaliteit onder zich. Onder zijn leiding is vorig jaar een omvangrijk xtc-netwerk in blootgelegd. Tientallen verdachten van de handel in synthetische drugs zijn aangehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden