Klokkenluider Floris Boudens (22) voelt zich weggezet als dissident. ‘Dit is van de zotte.’

Floris Boudens voor het academiegebouw van de Universiteit Utrecht.  Beeld Werry Crone
Floris Boudens voor het academiegebouw van de Universiteit Utrecht.Beeld Werry Crone

Floris Boudens (22), de student die aan de bel trok over de hoge declaratiekosten van bestuursvoorzitter Anton Pijpers, is verbolgen over de ‘lauwe’ reacties binnen de Universiteit Utrecht.

Amber Dujardin

Hij heeft twee eisen: een declaratieplafond voor bestuurders en volledige transparantie over de gemaakte kosten. Sinds Floris Boudens, student geschiedenis aan de Universiteit Utrecht (UU), ontdekte dat voorzitter Anton Pijpers vorig jaar ruim 124.000 euro declareerde aan vervoerskosten (zie kader), is hij vastbesloten om dat voor elkaar te krijgen.

Maar veel medestanders vindt hij tot zijn frustratie niet. De medezeggenschapsraad van de UU, die de belangen van medewerkers en studenten behartigt en waar Boudens zelf ook in zetelt, reageert volgens Boudens ‘veel te lauw’. “Ze staan niet als collectief op tegen Pijpers, maar tegen mij”, zegt hij. “Ze weigeren om deze misstand rigoureus van de hand te wijzen en verwijten mij dat ik naar de pers en politiek ben gestapt. De discussie verplaatst zich naar wat ik beter had moeten doen, terwijl het over het gedrag van Pijpers zou moeten gaan.”

Boze brief

Boudens laat het er niet bij zitten en werkt aan een ‘boze brief’ aan de raad van toezicht, die achter de baas van de universiteit staat en tekende voor zijn declaraties. De brief gaat vandaag de deur uit. Hij herhaalt daarin zijn eisen: een maximale vergoeding van 40.000 euro per bestuurder en volledige transparantie van de kosten. “Nu zijn er allerlei bestemmingen op de bonnetjes weggelakt en kunnen we niet zien of het echt om dienstreizen gaat. Dat moeten we kunnen controleren", zegt Boudens. “Het is belachelijk dat de regels ongelimiteerd reizen mogelijk maken en dat we geen specificatie van de kosten onder ogen krijgen.”

Het zit hem niet lekker dat Pijpers geen verbetering belooft. Integendeel: in een persoonlijk gesprek zei hij deze week tegen Boudens dat hij zich ‘genaaid’ voelt en noemde hij zijn declaraties ‘transparant, eerlijk en rechtmatig’. Pijpers wil zelf niet op de kwestie reageren, maar laat bij monde van een woordvoerder weten dat een auto met chauffeur voor hem ‘een voorwaarde is om zijn werk goed, tijdig en in vertrouwen te kunnen uitvoeren’. In de toekomst verwacht hij met regelmaat gebruik te blijven maken van een auto met chauffeur, ‘in het belang van de Universiteit Utrecht’. Pijpers beseft volgens de woordvoerder wel dat het gaat om een ‘groot bedrag’. Hij hoopt de kosten de komende tijd te verlagen, onder meer door van zijn huidige woonplaats Zutphen naar Utrecht te verhuizen. Ook zegt de woordvoerder dat Boudens inzage kan krijgen in de bestemmingen.

Weinig weerklank

Ook bij de medezeggenschapsraad vindt Boudens (behalve van zijn eigen studentenpartij) weinig weerklank. Voorzitter Fred Toppen vindt dat Boudens te hoog van de toren heeft geblazen. “Het was mooi geweest als Floris eerst zelf had gesproken met Pijpers in plaats van dit direct naar buiten te brengen”, zegt Toppen. “Ik vind dat hij de integriteit van de raad in diskrediet heeft gebracht. Daar is de raad behoorlijk geïrriteerd over.”

De raad heeft heus waardering voor de inzet van Boudens en begrip voor zijn frustratie, zegt Toppen. Maar achter zijn eisen – een declaratieplafond en complete transparantie van de kosten – schaart de raad zich niet. “In de praktijk is zo’n plafond niet reëel. En ik kan begrijpen dat er dingen zijn weggelakt. Het gaat ook om privacy. Ik vind niet dat alles moet worden getoond.”

Boudens weigert in te binden en overweegt een petitie om zijn eisen kracht bij te zetten. “Ik maak me hier echt druk over”, zegt hij. “Het gaat om publiek geld. Ik lijk nu een dissident en mijn collega’s vinden dat ik met modder gooi. Maar het is van de zotte dat die man zich van publiek geld laat rondrijden. Ik denk dat er druk van de publieke opinie nodig is om dit te veranderen. En daar blijf ik achter staan.”

Hoge declaratiekosten

De Universiteit Utrecht maakt sinds enkele jaren alle declaraties openbaar. Collegevoorzitter Anton Pijpers declareerde 124.343 euro aan binnenlandse reiskosten, blijkt het overzicht van 2018. Een opmerkelijk hoog bedrag: voorzitters van andere universiteiten declareerden in 2017 bedragen van 4256 euro (UvA) tot 31.432 euro (Rijksuniversiteit Groningen). Op de website van de Universiteit Utrecht staan bonnen die Pijpers indiende voor de kosten van ‘vip-vervoer’ met de Utrecht Taxi Centrale. De bestemmingen van zijn ritten zijn weggelakt.

Aanvulling: In een eerdere versie van dit artikel stond dat medezeggenschapsraadvoorzitter Fred Toppen excuus van Boudens had geëist. Dit was echter niet het geval.

Lees ook:

De collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht declareert ruim 124.000 euro voor vervoer

Collegevoorzitter Anton Pijpers van de Universiteit Utrecht declareerde vorig jaar ruim 124.000 euro aan binnenlandse reiskosten. De Tweede Kamer wil opheldering van minister Van Engelshoven. ‘Hoog tijd dat er een plafond komt’, zegt GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden