Klokkenberg definitief ten onder

BREDA - Op last van minister Borst van volksgezondheid gaat medisch centrum de Klokkenberg (MCK) te Breda definitief dicht. Oorzaak zijn de financiële problemen, die vooral ontstonden nadat de hart-longkliniek van het centrum enkele jaren geleden naar het Bredase Ignatius-ziekenhuis verhuisde.

Van een onzer verslaggeefsters

De Klokkenberg bestond jarenlang uit vijf centra, waarvan de hart-longkliniek doorgaans de meeste aandacht kreeg. Deze kliniek kwam negatief in het nieuws toen een patiënt in 1995 als gevolg van een medische fout overleed. Volgens de inspectie van de volksgezondheid was de gebrekkige samenwerking tussen de artsen van verschillende disciplines een belangrijke oorzaak van deze fout en liet ook de structuur van de organisatie te wensen over.

Het rapport van de inspectie leidde tot het instellen van een adviescommissie onder leiding van prof. R. in 't Veld. Ook de cardioloog A. Dunning maakte deel uit van deze commissie, maar deze stapte op toen bleek dat de raad van toezicht algemeen directeur G. Tanke steunde. De voortdurende conflicten in De Klokkenberg spitsen zich steeds toe op de positie van Tanke, die het vertrouwen van een groot deel van zijn personeel ontbeerde. Minister Borst ging op 18 oktober 1996 akkoord met verhuizing van het hart-longcentrum naar het Ignatius-ziekenhuis, waarmee zij hoopte de voortslepende crisis in het management te kunnen beëindigen. Juist die hart-longkliniek was altijd het meest winstgevende onderdeel van De Klokkenberg, dat verder bestaat uit centra voor allergie, long-astma, kinder- en jeugdpsychiatrie en volwassenenpsychiatrie. Minister Borst beloofde eind 1996 dat de positie van de vier resterende centra niet in gevaar zou komen, maar de afgelopen maanden bleek pas goed hoe moeilijk dit zou zijn. Dr. C. Breederveld, interim-bestuurder van De Klokkenberg, diende nog een overlevingsplan in, maar volgens Borst is dit niet levensvatbaar. Breederveld wil een centrum voor chronisch zieken in de Klokkenberg vestigen, terwijl Borst denkt dat de opvang van chronisch zieken eerder thuishoort in verzorgings- en verpleeghuizen. De komst van een dergelijk centrum, stelt Borst, is een te smalle basis voor het voortbestaan van de kliniek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden