'Klokhuis' start actie tegen mishandeling

Unieke tv-campagne spoort kinderen aan tot openheid

De stiefvader van Achmed pakte een snoer, vouwde dat dubbel en beval: "Sokken uit". Vervolgens begon hij "als het ware te zwepen". Dat was geen incident, maar een terugkerend ritueel. Als achtjarige strompelde Achmed (25) geregeld op gestriemde voeten.

Achmed vertelt zijn verhaal in een nieuwe, 4-delige serie van 'Het Klokhuis', het kinderprogramma dat sinds 1988 bestaat. In die kwart eeuw sneden de makers best veel zware onderwerpen aan, van kanker tot oorlog en kinderarbeid. Maar aan kindermishandeling waagden zij zich niet eerder.

Op initiatief van de Bernard van Leer Foundation, die ook met geld klaarstond, besloot de redactie deze noot toch te kraken. Vanaf dinsdag is het resultaat te zien; de bijbehorende site is al live, en bijna alle basisscholen in Nederland ontvingen een lespakket voor groep 6, 7 en 8.

Zo krijgt de Klokhuis-serie het karakter van een grootschalige kindercampagne, en dat is volgens Cees Hoefnagels, onderzoeker kindermishandeling aan het Trimbos Instituut, "heel bijzonder". Verreweg de meeste tv-programma's, websites, artikelen en brochures zijn op volwassenen gericht. "Er wordt niet veel contact gezocht met kinderen over dit onderwerp."

Dat Het Klokhuis kindermishandeling nu wel voor een jong publiek in beeld brengt, kan volgens Hoefnagels bijdragen aan méér meldingen, en daarmee aan een oplossing van het probleem. Hij put die hoop uit een eerdere 'massamediale' actie in 1991/1992. "Toen waren er veel tv-spotjes, speciaal voor kinderen: 'Over sommige geheimen moet je praten'. Dat zijn duizenden kinderen toen gaan doen."

Of de Klokhuis-aanpak - nu met de slogan 'Je kunt er wat aan doen!' - effect heeft en leidt tot meer openheid, moet blijken uit metingen op scholen die Hoefnagels dit voor- en najaar gaat doen.

"De achtergrondgedachte is: kindermishandeling moet stoppen. En het blijft bestaan als het geheim blijft." Slachtoffers moeten práten; het wordt de jonge kijkers elke aflevering ingeprent.

Voor leerkrachten bevat de serie ook een boodschap: kijk beter naar je leerlingen, probeer kindermishandeling te herkennen. Vanaf 1 juli zijn ook zij gebonden aan de meldcode huiselijk geweld, die professionals verplicht om signalen van geweld te melden. Dat gebeurt tot nog toe te weinig, vindt Hoefnagels. "Het aantal meldingen uit het onderwijs is erg laag. Terwijl alle kinderen, dus ook de mishandelde, vanaf vier jaar naar school gaan."

Het Klokhuis over kindermishandeling, vanaf 2 april, NTR, 18.20 uur op Zapp.

Geweld in beeld
Het antwoord van 'Het Klokhuis' is: door geweld 'voelbaar' te maken, maar het niet te tonen. Slachtoffers vertellen over hun ervaringen tegen een rustig decor. Zo memoreert de 16-jarige Coen in een opgeruimde keuken hoe zijn dronken vader hem vroeger in elkaar sloeg aan het ontbijt. "Hij zei daarna niks, ook geen sorry."

Elke aflevering eindigt letterlijk met een blij kindergezicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden