Kloetinge rijk ondanks dubbel verlies

KLOETINGE - Er is helemaal niets bijzonders aan de hand met Kloetinge. De Zeeuwse voetbalclub weet weer gewoon wat verliezen is. Een week geleden bleek AVW '66 te sterk (2-0) en zaterdag toonde Heerjansdam zich de slimste van de twee (0-1).

Maar de gladde start van de competitie nemen ze Kloetinge niet meer af. Zes winstpunten, behaald tegen Sparta Nijkerk en Kozakken Boys, dat met maar liefst 6-2 om de oren werd getimmerd, zijn zes winstpunten. Althans, zo rekent momenteel Kloetinge zich rijk. Anderzijds beseft iedereen dat dit seizoen weer een stagejaar zal worden met als hoogste doel zich handhaven als hoofdklasser. Kloetinge bewaart in die zin goede herinneringen aan het debuutjaar '95-'96 toen in de eindrangschikking de zesde plaats werd bereikt. Die zelfde jaargang was een absoluut topseizoen voor het Zeeuwse voetbal. Hoek sleepte in dat jaar voor Zeeland het enige afdelingskampioenschap binnen op het hoogste niveau, gerekend vanaf de invoering van de eerste klasse in 1970.

Na het beloftevolle debuut volgde voor Kloetinge een jaar met kommer en kwel, met degradatie als resultaat. De club uit het onder de rook van Goes liggende dorp kreeg daarbij gezelschap van een andere Zeeuwse vertegenwoordiger, Veere. Maar trainer Diederik Hiensch herwon met Kloetinge in de kortst mogelijke tijd het verloren terrein. Via winst in de beslissingswedstrijd met Ter Leede werd de eerder bereikte status hersteld.

Hiensch weet precies voor welke taak zijn selectie staat. “Het verschil met de eerste klasse is enorm. We moeten elke wedstrijd weer heel veel strijd leveren”, reageerde de jonge oefenmeester op de nederlaag van zaterdag. Hiensch' kritiek ging vooral uit naar de eerste helft waarin zijn elftal in een weinig verrassend tempo speelde en bovendien uitblonk in balverlies. Op papier zag het er allemaal aardig uit. Achterin was persoonlijke mandekking voorgeschreven. Erwin Dek (ex-Hoek) moest zich bezighouden met Prince Polley en Arno Melaard diende Jeroen Struys in te binden. Maar libero John Kole mocht waar mogelijk doorschuiven naar het middenveld. Het was vooral de middenlinie die er in de eerste helft absoluut niets van bakte. Johan de Goederen, Jeffrey van de Velde, Ruud Bünffer en Niels Lodewijk maakten op geen enkele manier duidelijk dat hier sprake was van een optreden in de hoofdklasse. En dat terwijl van de nieuwelingen Bünffer (Sparta-2) en Lodewijk (RBC) op basis van hun ervaringen in het betaalde voetbal wel iets meer verwacht mocht worden.

Zonder een goed functionerende schakel tussen verdediging en aanval was het aantal kansen dat Kloetinge wist te creëren gauw geteld. Voor rust nul, na de pauze met enige fantasie vier halve. De meest actieve aanvaller in de tweede helft was rechtsbuiten Alex Lourens, maar ook die kreeg de baanbrekende voorzet of het splijtende schot niet uit zijn voeten. Op de andere flank kwam Ronald Zuijdwegt bijna nooit los van zijn bewaker Walter van de Burg en centrumspits Onno Doeland was hulpeloos verloren tegen het kopsterke duo Maurice van de Put en Willy Heussen. Libero Heussen benutte zijn lengte na ruim een half uur ook in offensieve zin, toen hij een hoekschop van Sebastiaan Bekkers ongehinderd binnenknikte.

Keeper Jaap Pijnenburg trof geen blaam in die situatie en verdiende verder een pluim voor de manier waarop hij zijn ploeg tot het einde toe in de race hield voor een mogelijke gelijkmaker. Een zuinig spelend Heerjansdam (“die wedstrijd stond van tevoren op het bord”, verklapte trainer Jos Houweling na afloop) kreeg van Kloetinge na de pauze alle ruimte voor een uitbouw van de 0-1 score. Egocentrisch denken van met name Jeroen Struys gaf Pijnenburg echter de gelegenheid uit te groeien tot de man van de wedstrijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden