Kloetinge gooit eigen glazen in

BENNEKOM - Een Zeeuws onderonsje tussen Kloetinge en Hoek aan de top van de hoofdklasse B behoort weliswaar nog steeds tot de mogelijkheden, maar de kans dat het dit seizoen ook werkelijk nog zal komen van zo'n in de geschiedenis van het zaterdagvoetbal unieke tweestrijd is met de winst van Bennekom op Kloetinge (3-2) wel drastisch geslonken.

Loek Laurman

Kloetinge incasseerde het verlies gelaten, want onder de voetballers uit Goes heerst nog steeds de gedachte dat het voetbalseizoen al geslaagd is als zij die hoofdklasser van de andere kant van de Westerschelde onder zich hebben weten te houden.

Voor hen was er dan ook, ondanks de onnodige nederlaag, eigenlijk helemaal geen sprake van enig terreinverlies, daar de concurrent uit Zeeuws-Vlaanderen bij Spijkenisse ook onderuit was gegaan.

De Bevelanders zullen zich nog wel eens achter de oren krabben als het besef tot hen doordringt dat zij aan de Veluwerand wel degelijk hun eigen glazen hebben ingegooid. En in ongeschonden toestand zouden dat prachtige glazen geweest zijn: alleen aan de leiding, drie punten los van Hoek en Bennekom terug naar het tweede plan.

De ranglijst zou er nu compleet anders uitzien als Kloetinge de troeven die het zaterdag tijdens de wedstrijd in handen kreeg ook daadwerkelijk had weten uit te spelen?

De omstandigheden waren er naar. Het harde droge veld stelde te hoge eisen aan de technische vaardigheid en de Zeeuwse spelers handelden dienovereenkomstig. Zij hielden het spel simpel. Behoudens tijdens het eerste kwartier bepaalden zij met eenvoudige middelen lange tijd het beeld van de wedstrijd.

Stug verdedigen en bij balbezit het spel zo snel mogelijk verplaatsen in de richting van hun vier aanvallers (drie spitsen en een middenvelder daar kort achter). Een begrijpelijke keuze want met vijftig treffers was Kloetinge al het meest productieve elftal onder de hoofdklassers.

Na ongeveer een uur spelen had Ronald Zuijdwegt daar zaterdag nog twee doelpunten aan toegevoegd. Maar toen de winst nog slechts een kwestie van tijd leek, hielpen schutterende verdedigers het nakende succes weer om zeep. Vooral routinier Jaap Pijnenburg mag zich de desastreuze ommekeer in de wedstrijd aanrekenen.

Het optreden van de doelman die in 1984 met Oostkapelle al zijn opwachting maakte in de top van het zaterdagvoetbal, zag er bij de fatale treffers niet goed uit. Zelfs de fraaie boogbal waarmee Mark Heimgartner de thuisclub weer hoop gaf, had hij kunnen onderscheppen.

Komende zaterdag zal helemaal duidelijk worden welke kansen er met die foutenreeks zijn verspeeld. Dan staat namelijk de wedstrijd tussen Bennekom en Hoek op het programma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden