KLM vindt het veel te druk op Schiphol

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Vliegen in de zomer betekent in de rij staan, zo is dat al jaren. Maar volgens KLM kraakt Schiphol nu echt in zijn voegen en zorgt de aanhoudende groei voor verstoringen. In een brandbrief aan de luchthaven zegt KLM zich grote zorgen te maken over de drukte.

Schiphol zegt zich goed voor te bereiden op de zomer. Juist vandaag opent het vliegveld een nieuwe, tijdelijke vertrekhal om de stroom passagiers beter te kunnen verwerken.

Dat gaat KLM niet ver genoeg, zegt een woordvoerster. "Die nieuwe vertrekhal helpt deels bij het inchecken en de veiligheidscontroles. Maar wij lopen tegen meer problemen aan. Het bagagesysteem is niet berekend op alle koffers. De capaciteit van de taxibanen is te laag, wat zorgt voor vertragingen. Ook is het aantal gates onvoldoende. Zo'n extra hal helpt dus niet om verstoringen te voorkomen." De klantvriendelijkheid lijdt volgens KLM onder de situatie.

Oorzaak is volgens KLM dat Schiphol de capaciteit voor 2020 al heeft vrijgegeven. Daardoor komt de luchthaven dit jaar al aan het plafond van 500.000 vliegbewegingen. De infrastructuur zou achterlopen bij al die extra vluchten.

Schiphol deelt de zorgen over de paspoortcontroles. "Het is echt nodig dat een nieuw kabinet snel geld beschikbaar stelt voor extra capaciteit bij de marechaussee", zegt een woordvoerder van de luchthaven.

KLM zegt zelf alvast een pakket aan maatregelen te nemen om efficiënter te functioneren. "Zowel aan de grond als in de lucht valt nog iets te winnen. Bij het technisch onderhoud bijvoorbeeld, zonder overigens concessies te doen aan de veiligheid. Ook zetten we extra uitzendkrachten in en laten we meer handbagage alvast inchecken in de vertrekhal."

Vorig jaar vlogen er 64 miljoen mensen via Schiphol, vier miljoen meer dan verwacht. Het aantal vluchten groeide met 6,3 procent naar 478.000.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden