Stakingen

KLM stuurt brief met 'dreigend toontje' aan personeel

Een oude KLM-Fokker op de luchthaven Schiphol. Beeld anp
Een oude KLM-Fokker op de luchthaven Schiphol.Beeld anp

Het gaat hard tegen hard tussen de KLM en het cabinepersoneel. Nooit eerder staakten de cabinemedewerkers, maar afgelopen week kwam daar verandering in. Vandaag stuurde de KLM een brief naar de werknemers over de protesten, maar die brief heeft volgens vakbond FNV een 'dreigend toontje'.

Redactie

De brief volgt op de werkonderbrekingen van veertig minuten, die het personeel hield bij vertrekkende vluchten van Schiphol. De vakbonden die de staking organiseren vinden dat ze door de verharde aanpak van KLM geen mogelijkheid zien.

Die stelling schoot KLM-topman Pieter Elbers in het verkeerde keelgat. Hij benadrukte gisteren tijdens een persconferentie dat staken een recht is, niet een plicht. KLM stapte dan ook naar de rechter om de vakbonden te dwingen weer met het bedrijf te praten en te voorkomen dat de cabinemedewerkers nog langer het werk neerleggen. De rechter doet dinsdag uitspraak. Tot die tijd mag het cabinepersoneel werkonderbrekingen organiseren.

Vandaag kwam daar dus nog een brief van de KLM-directie bij, waarin staat waarom er een conflict is. "Er wordt met een dreigend toontje aangegeven dat er vervolgstappen dreigen als de acties harder worden'', stelt FNV. Volgens de vakbond gooit de KLM-directie extra olie op het vuur door het personeel in de brief weg te zetten als een simpele kostenpost in plaats van 'inkomsten-motor' van KLM.

De luchtvaartmaatschappij en de bonden liggen met elkaar overhoop over een besluit minder cabinepersoneel in te zetten op sommige lange vluchten. Die ingreep werd zondag van kracht. De maatregel is volgens KLM noodzakelijk om de eigen doelstellingen voor verbetering van de productiviteit te halen, zolang de bonden niet bereid zijn te praten over een nieuwe cao.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden