KLM-partner Northwest plaatst miljardenorder bij Europees Airbus

WASHINGTON, PARIJS (AFP, ANP) - Northwest Airlines (NWA), de Amerikaanse partner van KLM, staat op het punt een miljardencontract met de Europese vliegtuigbouwer Airbus te ondertekenen.

Volgens de zakenkrant Wall Street Journal gaat het om een order voor 50 toestellen van het type A319, ter waarde van twee miljard dollar (3,8 miljard gulden). Northwest zou een optie hebben op nog eens honderd A319's, goed voor 125 zitplaatsen. In totaal zou met de bestellingen zes miljard dollar (11,7 miljard gulden) gemoeid zijn. De twee betrokken maatschappijen lieten niets los over de transactie.

Airbus maakt met de order een klapper op de markt van aartsvijand Boeing. Die heeft al miljardencontracten gesloten met de Amerikaanse maatschappijen Continental, Delta en American Airlines. Airbus praat nog met US Airways over de levering van 120 vliegtuigen, ter waarde van 5,3 miljard dollar.

Northwest is een trouwe klant van de Europese fabrikant. De vijftig Airbussen zouden, met ingang van 1999, dienen ter vervanging van Boeing 727's en DC-9 van McDonnell Douglas.

Northwest heeft volgens de krant ook een optie op de aankoop van 16 A330-toestellen, die tussen 2004 en 2006 zouden worden geleverd. Aanvankelijk zou de maatschappij maximaal veertig A340's afnemen. Toen de onderhandelingen daarover niet rondkwamen, koos Northwest voor kleinere toestellen, aldus de Wall Street Journal.

Airjet De lancering van een nieuw Europees toestel is gisteren uitgesteld. Het regionale vliegtuig Airjet, of AIR 70 met 70 stoelen, zou gisteren op de luchtvaartshow in Parijs gepresenteerd worden. Dat ging niet door. “We hebben onze aandeelhouders nog niet overtuigd”, zei AIR-topman P. Gavin gisteren.

Het uitstel is een kleine tegenvaller voor componentenbouwer Fokker Aerostructures, onderdeel van Fokker Aviation, dat onderdak bij Stork heeft gevonden. Fokker Aerostructures hoopt op opdrachten van AIR, een samenwerkingsverband van het Franse Aerospatiale, Alenia uit Italië en British Aerospace. “Het is een heel aantrekkelijk project omdat wij het soort vliegtuig goed kennen”, zegt K. Koning, directeur van Fokker Aviation. Koning denkt dat van uitstel geen afstel zal komen. De Airjet zal gebouwd worden, zij het met een jaar vertraging zo schat Koning in. “Er is goede markt voor.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden