KLM niet akkoord met voorstel VEB

(Novum/Dow Jones) - KLM gaat niet akkoord met het voorstel van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) om het dividend voor de minderheidsaandeelhouders te verhogen. Dat blijkt uit een brief van de luchtvaarder aan de VEB, die donderdag door Dow Jones Nieuwsdienst is ontvangen.

KLM stuurde op dinsdag 1 juli een reactie op de brief van de beleggersvereniging van 26 juni. "Daaruit blijkt dat KLM niet akkoord gaat met het voorstel. Ook op de aandeelhoudersvergadering van vandaag bleek dat het dividend gelijk blijft", zegt Aafje Rietveld, de advocaat die de zaak voor de VEB tegen KLM zal gaan leiden.

"KLM voert allerlei argumenten aan, waar wij het niet mee eens zijn", aldus Rietveld. De advocate geeft aan dat "binnen nu en een paar weken" een procedure tegen de Nederlandse luchtvaarder zal worden gestart.

Air France-KLM, die ook een brief heeft gekregen van de VEB, heeft nog niet gereageerd.

KLM moet volgens de VEB het dividend verhogen naar een niveau 'dat recht doet aan haar goede operationele prestaties en gebruikelijk is in de luchtvaartsector', zo schreef het 26 juni in een brief.

Vergelijkbare luchtvaartmaatschappijen keren volgens de VEB ongeveer 50% van hun winst uit aan aandeelhouders, terwijl KLM sinds 2004 'slechts' tussen de 5 en 10% van de winst per aandeel uitkeert.

Gerelateerd aan de cash earnings van KLM zou het dividend over het afgelopen boekjaar EUR5,64 per aandeel moeten bedragen, in plaats van de nu voorgestelde EUR0,58, vindt de beleggersvereniging.

Dat verzoek heeft betrekking op de groep minderheidsaandeelhouders, ongeveer 1%, dat zijn stukken niet aanbood om ze om te ruilen voor stukken Air France-KLM ten tijde van de overname. Hoewel dat een kleine groep betreft, stelt de VEB dat het 'om het principe' gaat.

KLM schrijft in een reactie dat de economische vooruitzichten voor de luchtvaarder zouden indiceren dat 'KLM helemaal geen dividend zou uitbetalen, zoals sommige concurrenten hebben gedaan'.

Volgens de VEB gebruikt Air France-KLM, dat prioriteitsaandeelhouder in KLM is en daardoor statutaire bevoegdheid heeft om de winstuitkering te bepalen, zijn bevoegdheid om het dividend laag te houden.

Air France-KLM stelt de ruimte voor betaling van dividend zo vast dat het dividend KLM gelijk is aan het dividend dat voormalige aandeelhouders KLM (nu aandeelhouders Air France-KLM) ontvangen, schreef de beleggersvereniging in zijn brief.

KLM reageert daarop door te zeggen dat KLM juist dividend uitkeert, omdat Air France-KLM dat ook doet. "Een hogere pay-out zou economisch gezien onverstandig zijn en de financiële positie van KLM kunnen raken", aldus de Nederlandse luchtvaartmaatschappij in de brief.

"Houd in het achterhoofd dat, ook voor de fusie met Air France, KLM's pay-out vele jaren laag was, en soms zelfs nihil."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden