Update

KLM mijdt luchtruim Iran vanwege spanningen met VS

De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld AP

De KLM mijdt voorlopig het luchtruim boven de Iraanse Straat van Hormuz en de Golf van Oman. De actie is het gevolg van het op grote hoogte neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran.

‘’Veiligheid heeft voor KLM de hoogste prioriteit. We volgen alle ontwikkelingen die mogelijk betrekking hebben op de veiligheid van het luchtruim op de voet en richten de operatie zo in dat de veiligheid van de vluchten is gewaarborgd. Het incident met de drone is aanleiding om vooralsnog niet meer over het gebied te vliegen’’, aldus de KLM in een verklaring.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA (Federal Aviation Administration) heeft donderdag een verbod uitgevaardigd voor de burgerluchtvaart om nog langer gebruik te maken van het door Teheran gecontroleerde luchtruim boven de Straat van Hormuz en de Golf van Oman.

Ook luchtvaartmaatschappij Emirates Airlines, Malaysia Airlines, Australia’s Qantas Airways, Singapore Airlines, Lufthansa, British Airways en het Australische Qantas Airways hebben inmiddels laten weten niet meer over de Straat van Hormuz en de Golf van Oman te vliegen. Dat betekent een ‘kleine aanpassing’ voor vluchten tussen Australië en Londen. American Airlines en Delta Air Lines hadden al laten weten helemaal niet meer over Iran te vliegen, naar aanleiding van het FAA-verbod.

‘Aanval teruggetrokken’ 

De Amerikaanse president Donald Trump is donderdag akkoord gegaan met een aanval op Iraanse doelen, maar heeft de militaire actie uiteindelijk weer ingetrokken, meldt de Amerikaanse krant The New York Times, die officiële bronnen binnen het Witte Huis aanhaalt. De aanval was bedoeld als vergelding voor het door Iran neerhalen van een Amerikaanse drone eerder deze week. Het was, schrijft de krant, de bedoeling om lanceerinstallaties en radarposten te bestoken.

Gevechtsvliegtuigen waren al onderweg, terwijl schepen van de Amerikaanse marine al in aanvalspositie lagen, toen de aanvalsopdracht door het Witte Huis weer werd ingetrokken. Het is niet bekend of de geplande aanvallen op Iran later alsnog zullen worden uitgevoerd, aldus een bron in The New York Times.

Republikeinen: actie

Eerder had een aantal prominente Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden gepleit voor ‘afgemeten actie’ van Amerika tegen Iran na het neerhalen van een Amerikaanse drone.

De Iraanse Revolutionaire Garde claimde een Amerikaanse ‘spion-drone’ te hebben neergeschoten in de zuidelijke provincie Hormozgan. “En onze grenzen zijn een rode lijn”, aldus een woordvoerder van het Iraanse leger. “Elke vijand die die grenzen passeert, vernietigen we.” 

De VS verklaarden in een reactie dat er geen onbemande toestellen van het Amerikaanse leger in Iran actief waren. Volgens Washington vloog de drone in het internationale luchtruim boven de Straat van Hormuz.

Generaal Amir Ali Hajizadeh van de Revolutionaire Garde stelde vrijdag in een persconferentie dat in de buurt van de neergehaalde drone een bemand Amerikaans ‘spionagetoestel’ vloog. Volgens Hajizadeh had de Iraanse luchtmacht het toestel in het vizier, maar is er bewust voor gekozen het niet neer te halen. De Amerikaanse regering heeft nog niet gereageerd op deze bewering.

“Iran heeft in internationale wateren een toestel van de Verenigde Staten aangevallen”, zegt Republikein Kevin McCarthy. “Deze provocatie komt een week nadat ze twee commerciële tankers in internationale wateren hebben aangevallen en vernietigd.” McCarthy vond steun bij Republikeinen Michael McCaul, Mac Thornberry en Devin Nunes.

De Republikeinse senator Kevin McCarthy.Beeld AFP

Reactie Iran

Volgens de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Mohammad Javad Zarif, liegt Amerika over de positie waar de drone is neergeschoten. “We zoeken geen oorlog, maar we verdedigen ons luchtruim, land en onze wateren.”

In een brief aan de Verenigde Naties en aan de Veiligheidsraad heeft Teheran donderdag de ‘provocerende’ en ‘zeer gevaarlijke’ Amerikaanse actie tegen zijn ‘territoriale integriteit’ gehekeld.

In het schrijven benadrukt Iran - dat niet aandringt op een spoedvergadering van de Veiligheidsraad - dat het niet uit is op een oorlog, maar dat het zich “het recht voorbehoudt om de noodzakelijke maatregelen te treffen tegen schendingen van zijn grondgebied, waartegen het zich fel zal verdedigen, zowel op de grond, in de lucht als op zee”.

Lees ook:

Trump verrast wel vaker, maar deze week overtrof hij zichzelf

Vier jaar nadat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap, en tweeënhalf jaar nadat hij het werd, zou je zeggen dat Donald Trump niet meer kan verrassen. Maar in een interview met tv-netwerk ABC deze week overtrof de Amerikaanse president zichzelf opnieuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden