KLM-managers steunen populaire baas in conflict met Air France

KLM 747 Boeing op Schiphol.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Topmanagers van Nederlandse tak KLM schrijven in een brandbrief dat  zij zich zorgen maken over de koers van de luchtvaartmaatschappij. De Canadese topman Ben Smith zou beleidsafspraken niet nakomen, te veel zijn eigen weg gaan en te weinig visie hebben op de rol van de verschillende maatschappijen binnen het concern.

De noodkreet van de managers is de meest recente slag in een al langer lopend conflict dat Pieter Elbers van KLM en Ben Smith van Air France-KLM hebben over de toekomst van de luchtvaartmaatschappij.

Elbers is verklaard voorstander van autonomie van KLM. Smith wil juist eenheid creëren tussen de Franse en Nederlandse afdeling, onder meer door een plek op te eisen in het bestuur van Elbers’ KLM.

Onlinepetitie

Voor Elbers is de inzet van het conflict extra hoog, omdat zijn termijn als topman van KLM binnenkort afloopt. Op 19 februari spreekt het bestuur van Air France-KLM over een contractverlening. Zeker van een nieuwe periode als topman is hij niet, tot onvrede van inmiddels bijna 18.000 ondertekenaars van een onlinepetitie. De managers waarschuwen voor onrust en personeelsacties als Elbers, na twee decennia bij KLM gewerkt te hebben, moet vertrekken.

Over populariteit heeft de KLM-baas niet te klagen, want hij kreeg eerder steun van de raad van commissarissen van KLM en van minister Wopke Hoekstra van financiën. Ook de ondernemingsraad van KLM heeft zijn unanieme steun uitgesproken. “Zijn beleid heeft geleid tot de hoogste winst in het bestaan van KLM, wat leidt tot hogere investeringen en groei. De spiraal naar boven, in plaats van de bij KLM ook bekende spiraal naar beneden”, zegt OR-voorzitter Jan Willem van Dijk.

Winstdeling

Die populariteit heeft Elbers verder mogelijk te danken aan het feit dat hij voor de Nederlandse tak opkomt. Zo zou hij binnenskamers steeds wijzen op de offers die KLM-personeel de afgelopen jaren bracht, terwijl het door stakingen geplaagde Air France de piloten juist hogere salarissen toestond.

De briefschrijvers zijn  bang dat Smith de ‘lastige’ Elbers eruit wil werken. “Elbers is een sta-in-de-weg voor de plannen van meneer Smith”, zegt Van Dijk. KLM presteert veel beter dan Air France. Vorig jaar kreeg het personeel een beloning in de vorm van de hoogste winstdeling ooit.

Lees ook: 

De Canadees Ben Smith moet orde op zaken stellen bij Air France-KLM 

De ervaren Benjamin Smith moet Air France-KLM naar rustiger vaarwater manoeuvreren, als eerste topman van niet-Franse afkomst. 

Interview met Bob van der Wal van de Vereniging van KLM Professionals in november. ‘Canadese topman helpt ons uit de Frans-Nederlandse kramp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden