KLM: klein belang is genoeg

De KLM is bereid om na een fusie met een Europese partner genoegen te nemen met een minderheidsbelang in het nieuwe bedrijf. Dat geldt ook bij een alliantie met Alitalia, aldus topman L. van Wijk, die een herstel van de laatste combinatie nog altijd 'onwaarschijnlijk' noemt.

Van Wijk liet dit gisteren weten bij de presentatie van de (meevallende) jaarcijfers. ,,Als je kijkt naar de beurswaarde van de KLM en Alitalia, dan is een minderheidspositie voor de KLM logisch. Het zou onverstandig zijn om zo'n positie voor ons uit te sluiten'', aldus Van Wijk. Die bescheidenheid is, zo liet hij blijken, niet alleen logisch tegenover Alitalia, dat op de beurs 3,5 keer zoveel waard is als de KLM. Ook bij de meest genoemde alternatieve partners, British Airways (zeven keer meer waard) en Swissair (2,5 keer) zal KLM financieel geen gelijkwaardigheid kunnen eisen.

Tot nu toe werd gedacht dat de KLM op 50-50-basis met Alitalia wilde fuseren en dat een Italiaanse eis om er 60-40 van te maken voor de KLM een reden was om eind april de fusie af te blazen. Van Wijk resoluut: ,,Nee, dat is nooit een kwestie geweest. Onze bezwaren waren dat de Italiaanse politici de afspraken over de privatisering van Alitalia niet nakwamen en de groeimogelijkheden van de Milanese luchthaven Malpensa niet goed regelden.''

Financieel is het de KLM het afgelopen boekjaar (tot en met 31 maart) iets minder slecht gegaan dan verwacht. Vooral het vierde kwartaal heeft een sterke stijging van de inkomsten opgeleverd. Bij passagiersvervoer steeg de omzet met 14 en bij vrachtvervoer zelfs met 21 procent. Dat was genoeg om de met 67 procent gestegen kerosinekosten te compenseren.

Over het hele boekjaar kwam een winst van 743 miljoen gulden uit de bus, maar dat fraaie bedrag is mede te danken aan een boekwinst van een miljard uit de verkoop van een belang in het reserveringssysteem Galileo. Zonder bijzondere baten en zonder reorgansiatielasten zag de KLM het resultaat kelderen van 456 naar 8 miljoen gulden. Alleen al aan brandstof was KLM 260 miljoen meer kwijt dan het jaar ervoor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden