KLM in de plus, Air France vervoert minder passagiers

luchtvaart Air France-KLM vervoerde minder passagiers in juni, door stakingsacties van het Franse personeel.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De stakingsacties bij Air France in juni hebben het bedrijfsresultaat van Air France-KLM met 40 miljoen euro gedrukt. Mede door de staking vervoerde de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij in juni wat minder passagiers dan in juni 2015. De min zat bij Air France. KLM vervoerde juist meer mensen dan vorig jaar juni. Transavia, de prijsvechtende dochter van Air France-KLM, groeit rap.

KLM vervoerde in de maand juni 2,68 miljoen passagiers. Dat waren er 4,7 procent meer dan een jaar eerder. Tezamen legden al die reizigers 8,3 miljard kilometer vliegend af. Dat waren er 1,3 procent meer dan vorig jaar. De groei bij KLM zit hem dan ook in de korte vluchten.

Het aantal passagiers op lange vluchten viel ietsje lager uit dan een jaar geleden. KLM's vliegtuigen zaten op die vluchten behoorlijk goed vol: de bezettingsgraad bedroeg bijna 89 procent. Op de korte vluchten is dat iets lager, maar die vliegtuigen zaten wel wat voller dan vorig jaar.

KLM hoopt dit jaar de 30 miljoen passagiers te halen. Op 30 juni, halverwege, stond de teller op 14,4 miljoen, maar de drukste periode moest eind juni nog komen. Van die 14,4 miljoen reizigers had zo'n 65 procent (9,5 miljoen) een korte vlucht geboekt. De 4,9 miljoen reizigers die een lange vlucht namen, waren samen goed voor 38 miljard reizigerskilometers.

Dalende omzetten waren er opnieuw voor KLM's vrachtpoot. Door flinke concurrentie en doordat er, naar zeggen van de KLM, overcapaciteit is op de markt, kromp de vrachtpoot in een jaar tijd met 11,5 procent. KLM verkleint zijn vrachtvloot en probeert meer vracht te vervoeren in zijn gewone passagiersvluchten.

Waar KLM in juni (en in het eerste half jaar) meer passagiers vervoerde vergeleken met vorig jaar, vervoerde Air France er minder. In juni lag het aantal passagiers 5,6 procent lager dan in juni 2015. De pilotenstaking, die van 11 tot 14 juni duurde en die ertoe leidde dat ongeveer een vijfde van de Air France-vluchten die dagen uitviel, speelde daarbij een belangrijke rol. Prettig voor het concern is wel dat Transavia meer klanten trok: 19 procent meer dan in juni 2015.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden