Klink vraagt prikadvies kinderen

Minister Klink wil weten of ook kinderen moeten worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Tot nu toe zeiden zijn adviesraden van niet.

Minister Klink van volksgezondheid heeft aan de Gezondheidsraad en het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) gevraagd of ook anderen dan de nu aangewezen risicogroepen moeten worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep.

De vraag is actueel nu een gezond Nederlands meisje van veertien jaar vorige week aan deze griep is overleden.

In zijn laatste adviezen sloot de Gezondheidsraad gezonde kinderen nog uit van het vaccinatieprogramma. Ze zullen weliswaar vaker de griep krijgen, maar zonder extra risico op sterfte, luidde het oordeel. Bovendien zijn er volgens de raad nog weinig gegevens over de werkzaamheid en veiligheid van vaccinatie bij kinderen.

De raad week daarmee af van adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC. De WHO raadt wel aan gezonde kinderen en jonge volwassenen (15 tot 49 jaar) in te enten. Het CDC adviseert om iedereen van zes maanden tot 25 jaar tegen de Mexicaanse griep te vaccineren.

Het kabinet heeft eerder dit jaar 34 miljoen griepvaccins gekocht, met het idee om iedere Nederlander tweemaal in te enten. Nu alleen risicogroepen worden ingeënt, verwacht Klink er 10 miljoen nodig te hebben en wil hij de overige vaccins aan andere landen verkopen. Het advies van de Gezondheidsraad en het CIb wordt half november verwacht.

In een reactie op het overlijden van het veertienjarig meisje uit Haarlem benadrukte Roel Coutinho, directeur van het CIb, dat de kans klein is dat gezonde mensen aan de Mexicaanse griep overlijden. „Het virus is over het algemeen mild maar heeft ook een gevaarlijke kant.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden