Klink houdt vast aan strenge aanpak rookverbod

RIJSWIJK (ANP) - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) en Koninklijke Horeca Nederland staan lijnrecht tegenover elkaar over de gevolgen van de invoering van het rookverbod in de horeca. Klink kondigde dinsdag hardere maatregelen aan tegen overtreders van het rookverbod.

Ook blijft hij erbij dat hij kleine kroegen niet kan compenseren voor omzetverlies. Dat zei de minister dinsdag na afloop van een overleg met brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,Compensatie is buitengewoon lastig'', zei Klink. De overheid kan pomphouders in grensstreken ook niet gaan compenseren voor omzetverlies als de benzineaccijnzen omhoog gaan. Hetzelfde geldt voor paddohandelaren die getroffen worden door het verbod op de paddenstoelen.

KHN vindt echter dat de minister de kleine ondernemers volledig in de kou laat staan. Volgens directeur Van der Grinten dreigen tussen de 1500 en 3000 horecaondernemers door het rookverbod ten onder te gaan. ,,Een aantal weken geleden hebben we de minister duidelijk laten zien wat de omzetgevolgen zijn. Hij wil daar echter helemaal niets aan doen.''

Omzetdaling

Klink is er echter niet van overtuigd dat het rookverbod tot een omzetdaling in de horeca heeft geleid. Hij ziet wel een daling, maar geen knik per 1 juli, toen het rookverbod inging. Voor ondernemers die wel klanten verliezen, hoopt hij dat dit tijdelijk is.

Van der Grinten noemt het een ernstige zaak dat de minister niet naar oplossingen wil kijken. Koninklijke Horeca Nederland wil dat gedupeerde ondernemers op compensatie kunnen rekenen. Ook wil de brancheorganisatie dat de minister de roker zelf strafbaar stelt en dat 'illegale zuipketen' worden aangepakt.

Nadelen

Klink beloofde de Tweede Kamer eerder wel te kijken naar nadelen die kleine kroegen mogelijk ondervinden omdat zij geen rookruimte kunnen inrichten. ,,Mijn denken staat niet stil. Ik ben altijd bereid naar nieuwe ontwikkelingen te kijken, maar ik zie nu geen reden om van mijn lijn af te wijken.''

De tijd van ludieke actie is evenwel voorbij, vinden 1400 eigenaren van kleine kroegen in 32 plaatsen. De eigenaren, verenigd in het actiecomité Buigen of Barsten, probeerden naar eigen zeggen begrip te kweken bij de overheid voor de positie van het kleine café dat geen geld of ruimte heeft voor een rookruimte. De harde maatregelen die de minister heeft aangekondigd schieten dan ook in het verkeerde keelgat. ,,We gaan liever ten onder met de asbak op de bar dan dat we ons zo naar de slachtbank laten leiden'', aldus de zegsman.

Nieuwe strategie

Het actiecomité overlegt woensdag met haar advocaten over een nieuwe strategie. Als het aan de kroegjesbazen ligt moet Koninklijke Horeca Nederland de minister tot uiterlijk 9 december de tijd geven om met een compensatieregeling te komen. Op die dag is er een ledenraadpleging bij de branchevereniging waar eventuele vervolgstappen aan de orde komen.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) liet weten wel tevreden te zijn met de dinsdag aangekondigde hardere aanpak van rookcafés. De overheidsdienst denkt zo meer mogelijkheden te hebben om het wettelijk rookverbod in de Nederlandse horeca te handhaven. Minister Klink liet de Tweede Kamer dinsdag weten dat overtreders van het rookverbod te maken krijgen met een lik-op-stukbeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden