Klink: geen toekomst ziekenhuis Emmeloord

DEN HAAG (ANP) - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) deelt de conclusie van onderzoeker Leon Lodewick dat een ziekenhuis in Emmeloord moeilijk overeind te houden is. Het ziekenhuis trekt te weinig patiënten. Daardoor blijven de inkomsten achter en schiet de kwaliteit erbij in.

Tijdens een debat met de Tweede Kamer over de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen zei Klink blij te zijn dat er in Lelystad wel een ziekenhuis kan blijven. Hij voegde eraan toe het wel het bestuur van het ziekenhuis is die de knoop moet doorhakken, omdat de minister niet gaat over het in stand houden van afzonderlijke ziekenhuizen.

In de Kamer tekende zich donderdag een meerderheid af voor een ziekenhuis in Lelystad en een polikliniek in Emmeloord. VVD, PvdA en ChristenUnie staan achter het advies. Het CDA zegt de betrokken partijen de ruimte te willen geven om goede ziekenhuiszorg te waarborgen.

Knoop doorhakt

Tot het moment dat het ziekenhuis de knoop doorhakt over een partij die gaat investeren staat het ministerie borg voor een bedrag van 1,5 miljoen. Klink zegde toe deze borgstelling te verlengen tot de IJsselmeerziekenhuizen gered zijn.

Hij ging niet in op verzoeken vanuit de Kamer zelf geld in het ziekenhuis te steken. Wel wees hij op de mogelijkheid van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om exploitatiesteun te geven. Dat kan alleen maar als het ziekenhuis een goed bestuur heeft en er een deugdelijk verbeterplan ligt. Tot nu toe was dat niet het geval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden