Klimsters uit de krottenwijk op weg naar de ’zeven toppen’

Drie zwarte Zuid-Afrikaanse vrouwen, afkomstig uit een krottenwijk nabij Kaapstad, delen samen één droom: de hoogste berg op elk van de zeven continenten bedwingen. Ze zijn al bijna halverwege.

Ze werkten – zoals zoveel arme zwarte vrouwen in Zuid-Afrika – jarenlang als schoonmaakster in een supermarkt, als huishoudelijke hulp en als kindermeisje. Maar Evelina Tshabalala (42), Zuki Matamo (35) en Noma Niku (32) kregen de kans om het leven in de krottenwijk letterlijk te ontstijgen. Via hun sportieve prestaties in het project Isicongo (‘bergtop’ in het Zulu) hopen ze uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden en daarmee een inspirerend voorbeeld te zijn voor anderen.

Het drietal uit de informal settlement (krottenwijk) Imizamo Yethu Mandela Park in Hout Bay in de Westkaap traint nu al twee jaar elke zondag op de hellingen van de Tafelberg voor de zogenoemde Seven Summits. „Ik wil in het Guiness Book of Records komen als de eerste zwarte vrouw die de zeven hoogste bergen van de zeven continenten heeft beklommen”, vertelt Noma Niku.

Morgen meer in Trouw over het hoe en waarom van het project.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden