Klimprestaties baren opzien

Belkin-renners Mollema en Ten Dam derde en vierde in klassement na hectisch Pyreneeënweekeinde

BAGNÈRES-DE-BIGORE - Woorden als 'weelde', 'luxe' en 'uitzonderlijk' vielen. Ze rolden uit ongekend veel Nederlandse monden, na een uitputtend en hectisch weekeinde in de Pyreneeën. De vreugdekreten markeerden vooral een breuk met het verleden, toen schraalheid de boventoon voerde zodra het bergop ging, werd er door sommigen in alle euforie geopperd.

Het is niet de habitat waar de Nederlandse klimmer doorgaans goed gedijt, die natuurlijke barrière tussen Spanje en Frankrijk. Dat beeld verdient na zaterdag en gisteren enige aanpassing. In de eerste Pyreneeënetappe kwamen Bauke Mollema en Laurens ten Dam namens Belkin bovendrijven, een dag later sloten ploeggenoot Robert Gesink en Wouter Poels van Vacansoleil-DCM aan.

De prijs die betaald was voor al die mooie woorden was eigenlijk niet eens zo hoog, bekende Belkin-kopman Mollema na twee warme en ogenschijnlijk zware dagen. "Ik heb afgezien. Maar moeilijk heb ik het onderweg nooit gehad." Ten Dam kende al evenmin veel pijn. "Wij hebben relatief op het gemak gereden. Alhoewel, wat is op het gemak?", blikte hij terug.

Mollema en reserve-kopman Ten Dam kozen zaterdag voor een gedoseerde aanpak. Dat betaalde zich uit. De 26-jarige Groninger over de eerste bergrit: "Ik heb geprobeerd me zo lang mogelijk rustig te houden. Je weet dat er gasten gaan ontploffen. Daarna raapten wij de een na de ander op."

Ten Dam kon nauwelijks een betere stimulans bedenken dan de concurrentie je kont laten zien zodra het wegdek omhoog gaat. Hij passeerde op de slotklim tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador. "Best leuk om hem nou eens te lossen in plaats van omgekeerd", vertelde hij lachend.

Getweeën slopen de Nederlanders omhoog op Ax-3-Domaines. Een ontketende Chris Froome en diens ploeggenoot Richie Porte van Sky hadden de concurrentie toen al knock-out geslagen. Achter het Sky-duo kwamen de twee Belkin-renners langzaam op stoom, vertelde Mollema geamuseerd. "Laurens was supergoed. En ik voelde mij steeds beter worden."

Een dag later was het de beurt aan Gesink en Poels om aan de feeststemming bij te dragen. Met name Poels, die een slechte relatie heeft met de Tour, ervoer de negende etappe als een soort bevrijding. Tranen rolden over zijn wangen na zijn zevende plek in de rit naar Bagnères-de-Bigore. "Misschien is dit wel een beetje een bekroning." De 25-jarige Limburger raakte vorig jaar zwaar geblesseerd na een massale valpartij die ook Gesink en Mollema trof. In 2011 verliet hij ziek de Tour.

Poels kende zaterdag nog een slechte dag. De bittere smaak was 24 uur later helemaal weg. Gesink, de meesterknecht van Mollema, ontpopte zich twee dagen lang tot een waardevolle pion voorin. Hij nam gisteren de voltallige groep met klassementsrenners twintig kilometer lang op sleeptouw in een poging de uiteindelijke Ierse ritwinnaar Daniel Martin te temmen.

Die rol past hem wonderwel, herhaalde Gesink nog maar eens na aankomst. "Mijn focus is in eerste instantie onze twee kopmannen bijstaan, Laurens en Bauke. Ze rijden heel makkelijk bergop. Dat is super. En ik ben blij dat ik goed meekan." Dit is het scenario waarop de ploeg vooraf hoopte, zei Gesink. "Het moet alleen allemaal wel kloppen." Hij hoopt volgende week in de Alpen een keer voor eigen succes te mogen rijden.

De machtsgreep van Froome op de eerste dag in de Pyreneeën schudde het klassement veel sneller overhoop dan verwacht. De grootste verrassingen bleken, naast Froome, uiteindelijk Mollema en Ten Dam. De twee schoven een dag later ieder een plek op omdat Frooms ploeggenoot Porte een achterstand opliep van bijna twintig minuten in het slot van de tweeluik in Zuid-Frankrijk. "Het is een goed weekeinde geweest. Het lijkt erop dat ik bij de beste klimmers hoor. Een lekker gevoel hoor. Hopelijk kan ik dat de komende twee weken vasthouden", aldus Mollema. Hij is nu derde, Ten Dam vierde. Tussen hen en Froome in staat Alejandro Valverde.

De complimenten vlogen na afloop over en weer in het Belkin-kamp. Niemand werd overgeslagen, zelfs de slechte klimmers niet. De teamprestatie bleek na afgelopen weekeinde goed voor een derde plek in het ploegenklassement. Bij Vacansoleil moet Poels het vaandel hooghouden. De rest van het team, met uitzondering van Johnny Hoogerland, is bezig met een fletse Tour.

Los daarvan had Poels genoten van zoveel Nederlandse renners in de kop van de wedstrijd, gisteren. Met z'n vieren waren ze. Je moet daarvoor heel lang terug in de Tourgeschiedenis. "Ik vond Ten Dam en Mollema ijzersterk. En Gesink zat er ook bij. Dat is alleen maar goed voor het wielrennen", meende Poels.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden