Klimmer Eric Arnold overleden op Mount Everest

null Beeld EPA
Beeld EPA

De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold (35) is overleden op de Mount Everest in Nepal. Hij is bezweken aan hoogteziekte, een acuut gebrek aan zuurstof in de ijle berglucht.

Een woordvoerder van de Nepalese reisorganisatie Seven Summit Treks heeft dat zaterdag bevestigd. Arnold had juist vrijdag de top van de berg bereikt op 8848 meter. Het was zijn vijfde poging om de hoogste berg ter wereld te bereiken. Hij overleed volgens de woordvoerder van Seven Summit Treks op 8300 meter hoogte, tijdens de afdaling.

De Nederlander ontsnapte vorig jaar nog ternauwernood aan de dood toen hij in de Himalaya werd overvallen door lawines na de grote aardbeving in Nepal. Op zijn weblog schreef hij daarover: "Ik realiseer mij: aardbeving!! (..) Als ik mijn tent openrits zie ik van drie kanten gigantische lawines naar beneden komen." Hij kon zich net op tijd in veiligheid brengen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is zaterdagochtend op de hoogte gebracht, maar kon het bericht van de dood van Arnold nog niet bevestigen.

Beklimmingen
De afgelopen twee jaar moesten alle Everest-expedities voortijdig worden afgebroken. Een lawine in 2014 en de zware aardbeving en daaropvolgende lawines in 2015 maakten de toch al riskante weg naar de top onbegaanbaar. Sinds 11 mei bereiken bergbeklimmers weer de top. Sindsdien zijn er al vierhonderd klimmers, onder wie Nepalese dragers, naar de top gegaan.

De de 8848 meter hoge Mount Everest is in totaal al zeker door ruim 4000 mensen met succes beklommen. Circa 250 mensen overleefden de beklimming niet. Voor zover bekend hebben tot dusver bijna twintig Nederlanders de berg beklommen.

Wat is hoogteziekte?
Op grote hoogte is de lucht ijl en bevat minder zuurstof. Zo is op de top van de Mount Everest (8848 meter) het zuurstofgehalte nog maar een derde van het gehalte op zeeniveau. Wie op grote hoogte inspanning levert, kan daar erg veel last van krijgen. Een milde vorm van hoogteziekte leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid en kortademigheid. Een ernstige vorm leidt tot hersenoedeem (zwelling van de hersenen) of longoedeem (vocht achter de longen). Die klachten kunnen ook verergeren tijdens rust. In het ergste geval volgt coma of zelfs de dood.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden