Column

Klimaatzorgen en struisvogels in de Tweede Kamer

"Zeer terecht diende Bram van Ojik, partijleider van GroenLinks, naar aanleiding van dit nieuwe, zeer verontrustende rapport een verzoek voor een debat hierover in."Beeld ANP

Het is erg waarschijnlijk dat hittegolven frequenter en gedurende langere tijd zullen optreden, dat extreme neerslag op veel plaatsen op de wereld vaker voor gaat komen en daarnaast ook heftiger zal worden. De oceaan zal zeker verder opwarmen en verzuren en het gemiddelde zeewaterniveau zal blijven stijgen. De gevolgen hiervan zijn ongelijk verdeeld over de wereld. Zij die het goed hebben (Lees: onder andere, wij hier in Nederland) zullen minder last ervaren dan de minderbedeelden onder de landen en individuen.

De klimaatveranderingen die door gaan zetten in de loop van de 21ste eeuw zullen een negatief effect hebben op de voedselzekerheid, de gezondheid, de biodiversiteit, de economische groei en de bestrijding van armoede. Gevolg daar weer van is een toename van volksverhuizingen (lees: meer vluchtelingen, wereldwijd).

Veel van deze aspecten van de reeds ingezette klimaatverandering en de impact op het leven op deze aarde zullen zich nog eeuwen laten voelen, zélfs als de menselijke uitstoot van broeikasgassen per direct stopt. Dit risico van plotselinge en onomkeerbare veranderingen neemt toe met de intensiteit van de opwarming.

IPCC
Misschien moet u bovenstaande even een paar keer achter elkaar lezen zodat het goed tot u door kan dringen. En nee, dit zijn geen zaken die mogelijk aan de hand zijn. Dit zijn zaken die met zekerheid zijn vastgesteld en gepubliceerd in het vijfjaarlijkse syntheserapport van de IPCC. Dat rapport is twee weken geleden gepresenteerd. En voordat u nu begint over klimaatsceptici: dat zijn er in percentages maar een paar.

Het overgrote deel, meer dan 95 procent, van de klimaatwetenschappers schaart zich achter dit rapport en stelde recentelijk ook het volgende: "Het is zeer waarschijnlijk dat de invloed van de mens de voornaamste oorzaak is van de opwarming van de aarde sinds de tweede helft van de 20ste eeuw." Met andere woorden: het is onze schuld, dat wisten we al en we weten sinds twee weken dat de effecten nog groter en desastreuzer zijn dan we voorheen dachten.

Energieakkoord
Zeer terecht diende Bram van Ojik, partijleider van GroenLinks, naar aanleiding van dit nieuwe, zeer verontrustende rapport een verzoek voor een debat hierover in. Want bestaande internationale en nationale afspraken over klimaatbeleid zijn volgens het rapport onvoldoende gebleken. Wat is de politieke antwoord op de conclusies van het internationale klimaatpanel? Zijn we met ons regeerakkoord, energieakkoord en wat er verder allemaal nog gebeurt op de goede weg? Moet er een tandje bij? En als er wat bij moet, wanneer dan? Hoe snel dan? Wat dan? Wat kost het? Wat levert het ons op?

Terechte vragen, zou je denken. Daar kan je het bijna niet vaak genoeg over hebben. Maar zoals we helaas wel vaker zien in Den Haag als zaken ingewikkeld zijn, nare bijeffecten hebben (ze kosten veel geld) of moeilijkheden op de lange termijn betekenen, zoals klimaatproblematiek, worden deze vragen soms rücksichts-los van tafel geveegd. Deze keer door Jan Vos van de PvdA omdat, en daar kwam het wérkelijk op neer, er eerder ook al wel eens over klimaatproblematiek was gesproken.

Bram van Ojik oogde even totaal overrompeld en verslagen na het horen van deze reactie. En ik ook. Het debat komt er niet. Wij bedrijven struisvogelpolitiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden