politiek

Klimaatwet met spoed naar Kamer

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver en PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom. Beeld anp

PvdA en GroenLinks maken haast met hun klimaatwet. De partijen sturen het wetsvoorstel vandaag naar de Tweede Kamer en de Raad van State, wat veel eerder is dan gedacht. De initiatiefnemers, fractieleiders Diederik Samsom en Jesse Klaver, willen zo bereiken dat de huidige Tweede Kamerleden zich nog uitspreken over de klimaatwet.

Coalitiepartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks kondigden hun plan vorig jaar november aan, niet toevallig aan de vooravond van de mondiale klimaattop in Parijs. De wet moet zorgen voor harde, afrekenbare milieudoelen, zoals een CO2-reductie van 55 procent in 2030 ten opzichte van 1990 en 100 procent schone energie in 2050.

Het voorstel kent duidelijke tegenstanders. PVV'er Barry Madlener zei eerder: "De klimaatwet van de linkse fractievoorzitters mag wat ons betreft meteen de prullenbak in."

Ook de VVD keert zich tegen het initiatief van PvdA en GroenLinks. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra: "Als dit kabinet meer gaat doen aan klimaatbeleid dan de andere landen, is het eindresultaat dat Nederland armer wordt en de wereld nog steeds warmer."

Het CDA sluit zich bij de kritiek aan. Waar de critici met name over struikelen, zijn de doelen voor CO2-reductie, die scherper zijn dan wat binnen de Europese Unie is afgesproken.

Kans grijpen
Premier Rutte reageerde tijdens een Kamerdebat, eind vorig jaar, koeltjes op het idee van een klimaatwet. Hij wilde zich er nog niet over uitspreken en voorspelde dat het onderwerp 'bij de formatie een belangrijke rol zal kunnen spelen'. Die gedachte leeft ook in de Tweede Kamer.

GroenLinks en PvdA willen het zover niet laten komen. Het is een gok, vinden ze, om de wet over te laten aan de partijen die een volgend kabinet zullen vormen, vooral in de wetenschap dat de sociaal-democraten naar alle waarschijnlijkheid nu invloedrijker zijn dan straks. Daarom is de afgelopen maanden alles op alles gezet om het wetsvoorstel nog voor Prinsjesdag af te ronden. Onder meer het Centraal Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving, VNO-NCW en Milieudefensie hebben Klaver en Samsom geadviseerd over de exacte inhoud van de wet.

SP, D66 en ChristenUnie zijn voorzichtig positief over de klimaatwet, hoewel ze nog veel vragen hebben. Opgeteld met kleine fracties, zoals de Partij voor de Dieren, gloort er voor PvdA en GroenLinks in de huidige Tweede Kamer een meerderheid. Die kans willen de linkse partijen grijpen.

Wat staat er in de klimaatwet?

CO2-reductie van 55 procent in 2030 ten opzicht van 1990. En 95 procent in 2050.

100 procent hernieuwbare energie in 2050.

Elk jaar verschijnt een klimaatbegroting. Daarin maakt het kabinet duidelijk wat de opgave voor het komend jaar is en hoe de verschillende ministeries dit willen bereiken.

Elke vijf jaar verschijnt een klimaatplan. Daarin staan afspraken voor CO2-reductie, hernieuwbare energie en energiebesparing.

Coördinatie rond uitvoering van de klimaatwet is een taak van de minister-president.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden