Klimaatvluchtelingen

De dikke Van Dale kent het woord nog niet, maar de treurige werkelijkheid zal het hem wel opdringen: klimaatvluchtelingen. Het moet – in zijn Franse oervorm, réfugiés climatiques – in de eerste jaren van deze eeuw zijn gemunt door een Frans collectief van journalisten en fotografen. Ook het Nederlandse equivalent begint opgang te maken, evenals de synoniemen milieuvluchtelingen en milieumigranten.

Jaap de Berg

Het voegt zich in de reeks waarin klimaat al eerder aangeklonken is met woorden als conferentie, effect, top en verstoring. Klimaatbehandeling en -beheersing horen er helaas niet in thuis. Het een verwijst naar een therapie – verwijzing naar een hopelijk heilzamer klimaatzone –, het ander naar de temperatuurregeling in een besloten ruimte.

Jaren geleden zou klimaatvluchtelingen meteen geassocieerd zijn met pensionado’s, senioren die de wijk hebben genomen naar een land met een (ook fiscaal?) milder klimaat. Maar een grotere tegenstelling dan tussen deze mentale verwanten van de Nederbelgen en de milieumigranten is nauwelijks denkbaar.

Wat hen voorgoed uit hun woongebied verjaagt, zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde: droogte, woestijnvorming, stijging van de zeespiegel, overstromingen, orkanen – en de armoede en conflicten die daar weer uit voortvloeien. Alleen in Bangladesh zijn het er al honderdduizenden. Een milieuexpert uit Oxford voorziet er wereldwijd 150 miljoen in 2050.

Wat valt hier binnen de grenzen van een taalrubriek nog aan toe te voegen? Misschien dat ook het letterwoord glofs binnenkort wel vanuit het Engelse taalgebied zal overwaaien. Het staat voor glacial lake outburst floods: de verwoestende overstroming van meren, ontstaan door smeltende gletsjers. De Himalaya-staten Nepal en Bhutan kenden zulke meren een halve eeuw geleden nauwelijks. Nu moeten er daar zo’n vijfduizend zijn. Bhutan – zei de koning ooit – hecht meer waarde aan het bruto nationaal geluk dan aan het bruto nationaal product. Het schijnt ernaar uit te zien dat beide worden weggespoeld.

i www.trouw.nl/schrijf Hier staan deze en eerdere afleveringen van de taalrubriek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden