Klimaatverandering + plensbui = natte sokken

In Delft hangen waslijnen met sokken om aan te geven dat burgers meer moeten doen om wateroverlast tegen te gaan.  Beeld Phil Nijhuis
In Delft hangen waslijnen met sokken om aan te geven dat burgers meer moeten doen om wateroverlast tegen te gaan.Beeld Phil Nijhuis

We zijn er goed in maar het is totaal niet sexy; water. Om het waterwerk weer in de spotlight te zetten vraagt Hoogheemraadschap Delfland, in aanloop naar de waterschapsverkiezingen, aandacht voor wateroverlast. Met de natte-sokken-actie.

Aan de Molstraat in Delft, tegenover de Hema, hangt over de gracht een waslijn vol met sokken. Bij de waslijn staat dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt. In de regen. In de winkelstraat probeert hij mensen wat te leren. “Heb jij weleens natte sokken gehad?”, vraagt hij een voorbijganger. “Geen tijd”, krijgt hij terug.

Met de natte-sokken-actie wil het Hoogheemraadschap Delfland in de aanloop naar de waterschapsverkiezingen volgende maand mensen informeren over de toenemende wateroverlast. De waslijnen hangen al in vier steden, vandaag volgen Vlaardingen, Schiedam en Naaldwijk.

De Delftse Jolita van van Kuilenburg (64) passeert met flinke pas de waslijn. “Is dit niet die actie van Alzheimer Nederland?”, vraagt ze zich hardop af. Daverveldt legt uit: “Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met plensbuien. En dat betekent af en toe natte sokken. Om de wateroverlast te beperken hebben we iedereen nodig.”

Verstening

Of de roep om burgerhulp betekent dat het misgaat bij het waterschap? “In tegendeel”, zegt hij. Als dijkgraaf van zijn waterschap doet hij er alles aan om te zorgen dat het water goed doorstroomt en er ruimte komt om water op te vangen. “Maar er wordt steeds meer gebouwd en door die verstening zakt regenwater niet snel in de grond weg. Het riool kan al dat regenwater niet aan en raakt overbelast. Met als gevolg plassen op straat, of erger”, zegt Daverveldt.

Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt van hoogheemraadschap Delfland voor waslijnen met daaraan natte sokken opgehangen, om aan te geven dat burgers meer moeten doen om wateroverlast tegen te gaan.  Beeld Phil Nijhuis
Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt van hoogheemraadschap Delfland voor waslijnen met daaraan natte sokken opgehangen, om aan te geven dat burgers meer moeten doen om wateroverlast tegen te gaan.Beeld Phil Nijhuis

Wat burgers kunnen doen om te helpen in de strijd tegen wateroverlast? “Minder tegels leggen en juist meer groen in hun tuinen en op daken. En meer regentonnen neerzetten die regenwater opvangen”, zegt hij. De meeste voorbijgangers in Delft hebben geen tijd voor een gesprek, ze willen niet te lang in de regen staan. “Ja, dit is natte-sokken-weer”, grinnikt Daverveldt. Zijn enthousiasme over water lijkt onuitputtelijk, zelfs nu zijn leren puntschoenen bijna in een plas water verdwijnen.

Terug naar de wateroverlast. “We zagen het vorig jaar al”, zegt hij. “2018 begon met heel veel regen, maar in de zomer kampte we met een neerslagtekort.” Met dat soort grillig weer moet het Hoogheemraadschap de komende jaren rekening houden. “Een goede waterhuishouding lijkt voor velen vanzelfsprekend, maar er moet echt samengewerkt worden. De overheid kan veel, maar de klimaatverandering is te groots om in je eentje op te lossen”, stelt de dijkgraaf.

Regenwater

Daverveldt legt uit: “Als burgers in een ton regenwater opvangen wordt het rioleringssysteem ontlast. Dat water kan je mooi gebruiken als er lang geen regen valt. Daarnaast is regenwater superschoon, het is zonde als dat in riool komt, waarna het na een duur zuiveringsproces in de zee belandt.”

Kortom: vang regenwater op. Zelf doet het waterschap dat ook. Afgelopen jaar werd een grote waterbuffer in de wijk Spangen in Rotterdam in gebruik genomen. Daar wordt regenwater dat op straten en daken valt opgevangen en gebruikt om het voetbalveld van Sparta van water te voorzien. Daverveldt: “Tuinders uit de regio helpen ons ook door hun bassins te legen vlak voordat er een regenbui aankomt en dat water op te vangen.”

Op straat wil het met de burger­interactie nog niet vlotten. “Toch is het belangrijk om met mensen in gesprek te gaan, om ze waterbewust te maken”, legt Daverveldt uit. Maandag stond hij hier ook. Toen met een koffiekar. Dat hielp. “Het is belangrijk dat we zichtbaar zijn.” Zijn wens: dat iedereen die hij heeft gesproken op 20 maart in het stemhokje beseft hoe belangrijk water is. Want, zo zegt Daverveldt stellig: “Water is leven.”

Lees ook:

Waterschappen kwamen altijd in actie bij te veel water, nu moeten ze de droogte bestrijden

Elk waterschap worstelde vorig jaar zomer op zijn eigen manier met het watertekort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden