Klimaatverandering: Overstromingen in Bangladesh

null Beeld

Hallo, ik ben Rica, een 14 jaar oud Belgisch-Filippijns meisje. Sinds 2007 woon ik hier met mijn familie in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. In dit kleine, maar dichtbevolkte land is klimaatverandering een groot probleem... en de effecten zijn zichtbaar.

Een groot gedeelte van Bangladesh is eigenlijk een delta waar de Brahmaputra en Ganges rivieren uitstromen naar de Bengaalse Baai. Het water in deze rivieren stroomt van het Himalaya gebergte en trekt modder, zand en mineralen mee naar de monding. Dit zorgt voor het vruchtbaar land waarvan de Bengaalse boeren afhankelijk zijn. Maar het land, opgebouwd door deze sedimenten, is vrij laag en daardoor is Bangladesh een gemakkelijk slachtoffer voor overstromingen.

Overstromingen

De mensen vrezen overstromingen en zouden graag op veiligere en hogere plekken wonen, maar het ultieme probleem is dat er niet genoeg plaats is voor iedereen. Met 180 miljoen mensen en een oppervlakte van amper 5 keer België is dit wel duidelijk. En er zijn ook nog véél armen die geen bezit hebben van vast land – ze zoeken land dat nieuw opgebouwd wordt langs de rivieren en gaan er dadelijk op wonen of het beplanten. Als er een tropische depressie is en het fel gaat stormen, zijn de mensen in gevaar.

Bangladesh

De rivieren overstromen, of de zee ‘eet’ het land aan de kust weg. Huizen, meestal tinnen daken, hout en plastiek aan elkaar getimmerd, storten in. Het vee en ook veel vissers verdrinken. Mensen verliezen familieleden en alles in hun bezit is kapot. Het water blijft na de storm of tyfoon wel lang staan‿ En het gebeurt jaarlijks.

Opwarming van de aarde

Tropische stormen en hevige regens gebeuren niet zomaar. Men weet wel dat de uitstoot van CO2 de opwarming van de aarde en de verandering van het klimaat veroorzaakt. Meestal komt dit door de uitlaatgassen van auto’s en fabrieken en de gebieden waar deze vervuilende dingen voorkomen zijn erg vervuild.

Verkeersdrukte in Dhaka

Neem Dhaka als voorbeeld: je zit soms wel een uur vast in de files van het vervoer. Er rijden vele oudere modellen van auto’s rond, en deze zijn meestal niet klimaatvriendelijk. En openbaar vervoer? Het wordt wel veel gebruikt, maar de bussen en taxi’s zijn meestal oud en er wordt gevaarlijk gereden.

Dit allemaal zorgt voor luchtvervuiling, wat het ergste is in de hoofdstad Dhaka. Maar er is wel een interessants typisch Bengaals soort vervoer: de babytaxi’s.

De babytaxi’s

Het zijn kleine drie-wieler brommers waar twee of drie passagiers kunnen meerijden. Deze baby taxi’s rijden op natuurlijk gas, en de uitstoot is dan klimaatvriendelijk (geen CO2!). Bij fabrieken is er ook veel vervuiling. Bangladesh is een van de top goedkope producenten van kleren, omdat er een grote arbeidskracht beschikbaar is. Fabrieken gebruiken oude machines en deze stoten, zoals de auto’s, veel slechte gassen uit.

Afval

Verder is afval ook een probleem in Bangladesh. Er wordt wel veel gerecycleerd, zoals papier, plastic, en zelfs lege baterrijen (die worden uit elkaar gehaald en stukjes ervan worden apart gerecycleerd) – dit afval wordt gemaakt tot zakken en nieuw papier. Maar meestal wordt her afval op de grond gegooid en de regen wast het gewoon de rivieren en meren in. Men ziet hier wel dat het water smerig is en erg groen is van de algen. De armen die water hiervan drinken worden ziek en dat wordt dan weer een probleem omdat ze dan voor dure medische behandelingen zouden moeten betalen‿

Energietekort

Energie is er in Bangladesh tekort. Dit is duidelijk, want de stroom valt elke dag uit omdat er niet genoeg is voor iedereen. ’s Winters blijft de stroom de hele dag aan, want de koele lucht van het Himalayagebergte zorgt voor een lagere temperatuur en daardoor zijn de airco’s niet nodig. Maar ’s zomers is het snikheet en daardoor wordt er veel meer energie gebruikt door artificiële koeling. De energie hier in Bangladesh is ook niet hernieuwbaar, en is meestal gegenereerd uit aardgas en diesel, dat meer vervuilend is.

Wetenschappers zoeken naar oplossingen

Zoals je ziet zijn veel oorzaken van klimaatverandering zijn door de mens gemaakt. Wetenschappers en milieubewuste mensen zijn al bezig met het zoeken van oplossingen voor dit globaal probleem. Er zijn bronnen van hernieuwbare energie, zoals wind-energie en geothermale energie, maar ze zijn nog niet van toepassing in alle landen. Men is tegenwoordig ook meer bewust over afval en recyclage en ook over de uitstoot van CO2.

Zonnepanelen

In Bangladesh zijn al mensen begonnen met installaties van zonnepanelen op het platteland en de babytaxi’s blijven nog rijden met aardgas. Dit is al een grote stap in de strijd tegen klimaatverandering, samen met sommige andere landen. Maar als de hele wereld nu eens samen werkte om in dit te kunnen slagen kon het allemaal veel sneller. De wereld zou een betere plek zijn om te leven‿

Geschreven door Rica vanuit Dhaka, Bangladesh

Rica is reporter van WereldKIDS, een netwerk van de Wereldomroep voor Nederlandse kinderen in het buitenland

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden