Klimaatverandering / Methaan-uitstoot koe aangepakt

Een koe die boeren laat draagt bij aan klimaatverandering: er komt methaan bij vrij. Veevoerfabrikant Provimi kijkt wat er beter kan.

Een koe is natuurlijk geen konijn. Maar koe Jaantje heeft alles weg van een proefkonijn. Samen met vijftien andere dames bewoont Jaantje de stal waarin veevoerfabrikant Provimi op zoek is naar een oplossing voor een urgent probleem: vermindering van methaanproductie door herkauwers.

Want, zo becijferde de wereldvoedselorganisatie FAO vorig jaar, achttien procent van de door de mens veroorzaakte broeikasgassen heeft zijn oorsprong in de veehouderij. Methaan is voor het milieu bijna 23 keer schadelijker dan CO2. „Methaan ontstaat bij de spijsvertering. Het komt niet van achteren, maar vooral van voren vrij: via oprispingen, boeren”, zegt Hink Perdok, technisch directeur van Provimi.

Zo heeft ook Jaantje het een en ander weg te werken. Dankzij hun vier magen kunnen koeien zelfs het taaiste gras omtoveren in melk. Maar daaraan gaat wel veel kauwen en herkauwen vooraf. Al zou je dat Jaantje niet afzien, zo tevreden ziet ze eruit. Zelfs als ’het kijkgat’ in haar pens opengaat en dampend grijsgroene inhoud met penssappen zichtbaar wordt, gaan haar kaken onverstoorbaar heen en weer.

Dat kijkgat is nodig voor het onderzoek, legt Perdok uit. Het is de beste manier om de ontwikkelingen in de pens – waar al snel honderd liter in past – goed te volgen en te bemonsteren: in de pens wordt immers methaan geproduceerd. Daarnaast wordt de lucht in de stal regelmatig geanalyseerd op methaan. „Bij dit onderzoek proberen we de bacteriën die actief zijn bij de spijsvertering zo te sturen, dat de methaanproductie lager wordt”, vat Provimi-onderzoeker Sander van Zijderveld samen. Van Zijderveld is tevens promovendus aan Wageningen Universiteit, die meedoet aan het onderzoek.

Nu zijn er verschillende methoden om de methaanuitstoot door herkauwers te verlagen. In Amerika en Canada bijvoorbeeld, worden antibiotica gebruikt. Maar in Europa is dat taboe. Verder kun je de koe meer maïs en minder gras voeren. Maar maïs is niet overal voldoende beschikbaar.

Provimi, actief in honderd landen, heeft zijn kaarten gezet op additieven voor krachtvoer. „Dan moet je denken aan essentiële oliën, gewonnen uit planten”, zegt Perdok. Op Jaantje en haar lotgenoten wordt nu een groep van vijftien à twintig additieven beproefd. Mogelijk leidt dat over een jaar of twee tot marktintroductie. Want, zegt Perdok: „We kunnen nu de methaanuitstoot zo’n 15 procent verminderen.” Een bescheiden resultaat maar hoopgevend.

Perdok en zijn collega’s stelden verder vast dat hun aanpak de melkproductie en -kwaliteit ten goede komt. De energie die de koe nu nog kwijt is aan methaanproductie, vindt een andere weg. Ook lijken de vruchtbaarheid en gezondheid van de koe te verbeteren, al is dat laatste punt nog niet wetenschappelijk onderbouwd.

Allemaal pluspunten die vooral de boer in arme landen zal aanspreken, denkt Perdok. „Daar is tegelijk ook de meeste milieuwinst te boeken.” Niet alleen omdat in landen als India, Indonesië, Afrika of Zuid-Amerika veel meer boerende herkauwers rondlopen dan in Westerse landen, ook omdat in deze landen de melkproductie vaak bescheiden is. Perdok: „Nederlandse melkveehouders zijn kampioenmelkers. Daardoor is de methaanuitstoot per liter melk relatief bescheiden: 13 gram. Maar neem bijvoorbeeld Ethiopië. Daar is de melkproductie gering, terwijl die koeien wel continu methaan produceren. Per liter melk is de methaanproductie dus hoog: 52 gram.” Maar, berekende Perdok, geef je deze koeien krachtvoer met de juiste additieven, dan kan de melkproductie verdubbelen en is zelfs halvering van methaanuitstoot per liter haalbaar. Natuurlijk, hiermee is ook een commercieel belang gemoeid voor Provimi. „We zitten nu al in honderd landen. En als het de boeren verder helpt, is het interessant.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden