Klimaatverandering? Bedreiging voor de volksgezondheid, bedoel je

Leuzengolven rollen aan land na een typhoon in Japan. Beeld EPA
Leuzengolven rollen aan land na een typhoon in Japan.Beeld EPA

Wetenschappers zijn eruit: niemand voelt zich aangesproken als je het over 'klimaatverandering' als probleem hebt. Het is te abstract. Noem het liever 'een bedreiging voor de volksgezondheid', adviseren wetenschappers van de University College London (UCL) in een artikel dat gisteren verscheen in het medische tijdschrift The Lancet.

Nienke Schipper

Klimaatverandering framen als gezondheidsprobleem is niet nieuw. De Wereldgezondheidsorganisatie probeert al jaren het verband duidelijk te maken tussen de opwarming van de aarde en volksgezondheid. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 60 procent van de ondervraagden nog nooit had bedacht dat klimaatverandering wel eens een gevaar zou kunnen opleveren voor de volksgezondheid. Slechts één procent van de ondervraagden was daar wel uit zichzelf opgekomen.

Toch lijkt het verband tussen klimaatverandering en de volksgezondheid een reëel probleem. Uit recent onderzoek van de American Thoracic Society blijkt dat 70 procent van de artsen onder hun patiënten een toename signaleerden van gezondheidsproblemen die gerelateerd kunnen worden aan klimaatverandering. Maar wat kun je er dan zoal van krijgen?

Verwondingen, allergieën en chronische ziektes
De meest genoemde problemen zijn verwondingen door extreem weer, allergische reacties op planten en schimmels en natuurlijk meer chronische ziektes door luchtvervuiling. Dat laatste is een serieus probleem: er sterven elk jaar meer dan zeven miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling, waarmee het, na tabak, wereldwijd de tweede doodsoorzaak is die te voorkomen valt.

Naast ziektes zijn er nog andere bedreigingen voor de volksgezondheid die voortkomen uit klimaatverandering. Denk aan water- en voedselvoorziening, extreme weersomstandigheden die onder meer een gevaar vormen voor kwetsbare nederzettingen en migratiestromen op gang kunnen brengen.

Door klimaatverandering als gezondheidsprobleem onder de aandacht te brengen hopen de onderzoekers van UCL dat de urgentie van het probleem breder gedragen wordt. Ze adviseren meer samenwerking tussen verschillende de sectoren en hopen dat gezondheidsorganisaties, de transport-, landbouw en energiesector en NGO's nu gezamenlijk iets gaan doen aan het probleem klimaatverandering/volksgezondheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden