Klimaattop

Heel even voelde ik dit weekeinde een geluksconcentraat door mijn bloedbanen vloeien. Het was uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar en vrijwel droog. Jasloze passanten flaneerden langs de singel en hier en daar gleden kortgebroekte joggers met T-shirts door een panorama van goudkleurige bladen. Plots moest ik aan mijn eerste lange verblijf in Nederland denken. De maand oktober was amper begonnen maar uit een loden hemel dwarrelden al vette vlokken neer. Zo vroeg in het jaar had ik het nog nooit zien sneeuwen. Ik rilde en gruwde. Kan ik er wat aan doen dat mijn geluksthermometer aan die van de temperatuur is gekoppeld? Afgelopen weekeinde hoorde ik op tv een tomatenboer gelukzalig over zijn extra late oogst vertellen. Daarna somde een wetenschapper de voordelen op van de klimaatverandering: minder verwarmen en dus minder broeikaseffect, meer oogsten en goedkoper voedsel. Ik zag ook op die 8ste november hoe badgasten, bij een warmterecord van 29 graden, in het Franse Saint-Jean de Luz een vracht aan vitamine D3 binnenhaalden. Buiten trok bij ons een zwerm kissebissende parkietjes over de singel, binnen zweeg de ketel.

Maar toen werd het maandag de negende.

Zelden heb ik het hogedrukgebied in mijn cortex zo snel in een depressie zien veranderen. Het slechte nieuws begon bij dat honderd miljoen. Binnen amper 15 jaar zullen door klimaatverandering 100 miljoen meer mensen in armoede moeten leven. Ik was amper tot rust gekomen toen de wereldorganisatie voor meteorologie bekendmaakte dat in 2014 de uitstoot een nieuw record had gevestigd: 397 ppm voor CO2 en 1833 ppm voor methaangas. Vervolgens gaf Climate Central me de genadeklap. Deze site had foto's van grote steden als Londen, Rio de Janeiro en Brisbane laten bewerken volgens twee scenario's: met een opwarming van 2 of 4 graden aan het einde van de eeuw. In het tweede geval was het alleen nog per kajak of rubberboot mogelijk om een casinowit bij de bakker om de hoek te halen. Ik vind het natuurlijk begrijpelijk als alarmisten mij op de maandag na een zacht novemberweekeinde angst willen inboezemen, maar wat kan ik hier aan doen? Ik gebruik bijna nooit meer de auto en doe alles nu per fiets. Lopen naar Parijs? Dat doen binnenkort vanuit Hilversum elf koene presentatoren die naar de klimaattop vertrekken. Yeah, lopen is in! Uit het Belgische Mortsel vetrokken zondag het echtpaar Arnold en Denise van Hove. Een afstand van 400 kilometers is zwaar zegt Arnold maar ook een mooi symbool: 'Te voet naar Parijs maar dan zonder olie.'

In Parijs speculeert men dat president Hollande de klimaattop wil aangrijpen om zijn dramatisch gedaalde populariteit op te vijzelen. Al een tijdje worden Franse redacties door het Elysée bewerkt om het onderwerp flink te 'dramatiseren'. En wie een relativerend boek over het klimaat schrijft, zoals afgelopen week de tv-weerman van France 2, Monsieur Météo Philippe Verdier, wordt op staande voet ontslagen. De weg naar Parijs moet en zal door angst worden geplaveid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden