Klimaattop Bonn moet Parijsambities opvoeren

De politie omcirkelde gisteren milieuacitivisten bij een bruinkoolmijn in de buurt van Bonn. Daar gaat vandaag de 23ste VN-klimaattop van start.Beeld AFP

Op de klimaattop in Bonn bespreken vanaf vandaag bijna tweehonderd landen hoe zij de gestelde klimaatdoelstellingen gaan halen. De vraag is of 'Parijs' nog voldoet.

Wie doen er mee?

Officieel is Fiji voorzitter van de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties, die vandaag begint en twaalf dagen duurt. Omdat de logistieke uitdaging voor de eilandenstaat in de Stille Oceaan (met minder dan een miljoen inwoners) te groot was, vindt de 23ste top plaats in Bonn, waar het hoofdkwartier van het klimaatorgaan van de VN staat. Ongeveer 25.000 deelnemers uit een kleine tweehonderd landen zijn van de partij - van politici tot milieuorganisaties en bedrijven. Uit Nederland is de Kamercommissie infrastructuur en milieu aanwezig.

Wat is de bedoeling?

Het gaat het erom de besluiten van het klimaatakkoord van Parijs in concrete maatregelen om te zetten. In Parijs in 2015 zetten 174 landen hun handtekening onder een verdrag met als belangrijkste doelstelling dat de opwarming van de aarde in 2100 niet boven de 2 graden Celsius uitkomt. De ondertekenaars streven zelfs naar een opwarming van niet meer dan 1,5 graad. Daarvoor is het nodig de uitstoot van broeikasgassen fors te verminderen. In Bonn staat het 'hoe' op de agenda: er wordt gesproken over de financiering van 'Parijs', de technische uitvoering en de verantwoording daarvan. Het motto is 'Samen een verdere en snellere ambitie'.

Zal dat lukken?

Dat is zeer de vraag. Het akkoord van Parijs, waar jaren naartoe was gewerkt, dreigt te worden ingehaald door de realiteit. Zo heeft de Amerikaanse president Trump aangekondigd dat de VS zich vanaf 2020 niet meer aan 'Parijs' gebonden achten. De vraag is wie de leiding moet nemen in afwezigheid van de VS. Experts hopen dat Australië, China en Europa een pact vormen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren.

De VN publiceerden afgelopen week een klimaatrapport, waarin wordt vastgesteld dat met de nu bekende plannen van ondertekenaars van het Parijsakkoord het doel van maximaal 2 graden opwarming niet zal worden gehaald. Sterker nog, ze zouden leiden tot een opwarming van ruim 3 graden in het jaar 2100. Wetenschappers hebben berekend dat de zeespiegelstijging in dit scenario een bedreiging vormt voor 275 miljoen inwoners van steden als Shanghai, Miami, Alexandrië en de Nederlandse Randstad. Voor eilandstaten als Fiji is dit al gedeeltelijk realiteit.

Milieuactivisten protesteerden de afgelopen dagen tegen de in hun ogen lakse houding van veel landen. Zij betwijfelen of de afspraken van de komende dagen ver genoeg zullen gaan. De 'verdere en snellere ambitie' van Bonn moet leiden tot verplichtingen, waar de landen op de klimaattop in Polen volgend jaar hun handtekeningen onder zetten. Vervolgens worden ze in 2020 van kracht.

Lees ook: Het klimaat is de dupe van een verdeelde wereld

Lees alles op Trouw.nl over klimaatverandering

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden