Klimaattop ademt sfeer van urgentie

Groepsfoto van wereldleiders voorafgaand aan de klimaattop.Beeld anp

Gemeten naar de verklaringen van 150 regeringsleiders en staatshoofden vanavond in Parijs, kan de klimaatconferentie van de Verenigde Naties haast niet mislukken. De sfeer tijdens 21ste klimaattop is er één van urgentie, alle staatshoofden willen een scherp én bindend akkoord.

Maar: wat er nu ligt is niet genoeg. Zelfs als de landen de eigen plannen die ze bij de VN hebben ingediend serieus uitvoeren, zal de temperatuur wereldwijd met drie graden stijgen. "En in een wereld met drie graden temperatuurstijging zullen wij niet overleven", zei Freundel Stuart, president van het Caribische eilandstaatje Barbados, gisteren in Parijs. Door de voorspelde stijging van de zeespiegel zal het eiland onleefbaar worden.

Prins Charles riep de delegaties van ruim 190 landen op in de komende twee weken tijdens de onderhandelingen vooral aan hun kleinkinderen te denken. In een zwaar beveiligd conferentiecentrum bij vliegveld Le Bourget kwamen zo'n 150 staatshoofden en regeringsleiders bijeen.

Grote besluiten
Zij markeren met hun aanwezigheid het belang van de conferentie. De Verenigde Naties wilden met de parade van staatshoofden uitdrukken dat de klimaattop ditmaal met grote besluiten moet komen. Bij de vorige top in Kopenhagen kwamen de regeringsleiders pas aan het eind van de conferentie. De onderhandelingen waren toen al verzand, die top leidde niet tot een werkbaar resultaat.

Premier Mark Rutte sprak gisteravond als zestigste regeringsleider. Hij pleitte voor een grotere rol van NGO's, wetenschap en bedrijfsleven in het beteugelen van klimaatproblemen.

Rutte zei dat Nederland wil bijdragen aan het vergroten van de weerbaarheid van landen die special door klimaatverandering worden bedreigd. Hij maakte 's middags in Parijs bekend dat Nederland een plan steunt van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon om armere, kwetsbare landen te helpen zich weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Nederland draagt 50 miljoen euro bij.

Perspectief armere landen
Christiana Figueres, directeur van het klimaatprogramma van de VN, vroeg de top om met een klimaatakkoord te komen, dat ook perspectief biedt voor de armere landen. "Nooit eerder lag er zo'n grote verantwoordelijkheid in de handen van zo weinig mensen. De wereld rekent op u."

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon riep de landen op maatregelen af te spreken die de opwarming in de komende jaren beperken tot 1,5 graden. De VN-chef pleitte voor solidariteit met 'de meest kwetsbare en armere landen'. "De toekomst ligt bij jullie, de toekomst van de aarde is in jullie handen. We kunnen ons geen besluiteloosheid meer veroorloven." Hij wees er op dat wereldwijd burgers de straat op gaan en hun regeringen vragen het klimaatprobnleem aan te pakken. "Ik hoop dat jullie naar deze stemmen luisteren. Jullie hebben een morele verantwoordelijkheid naar de wereld."

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben in Parijs gezegd dat zij willen samenwerken om de klimaatttop tot een succes te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden