Klimaattop ademt sfeer van urgentie

Alle staatshoofden willen een scherp én bindend akkoord

Gemeten naar de verklaringen van 150 regeringsleiders en staatshoofden gisteren in Parijs, kan de klimaatconferentie van de Verenigde Naties haast niet mislukken. De sfeer tijdens de 21ste klimaattop is er een van urgentie, alle staatshoofden willen een scherp én bindend akkoord.

Maar: wat er nu ligt, is niet genoeg. Zelfs áls de landen de eigen plannen die ze bij de VN hebben ingediend serieus uitvoeren, zal de temperatuur wereldwijd met drie graden stijgen. "En in een wereld met drie graden temperatuurstijging zullen wij niet overleven", zei Freundel Stuart, president van het Caribische eilandstaatje Barbados, gisteren in Parijs. Door de voorspelde stijging van de zeespiegel zal het eiland onleefbaar worden.

De Britse prins Charles riep de delegaties van ruim 190 landen op in de komende twee weken tijdens de onderhandelingen vooral aan hun kleinkinderen te denken.

In een zwaar beveiligd conferentiecentrum bij vliegveld Le Bourget kwamen zo'n 150 staatshoofden en regeringsleiders bijeen. Zij markeren met hun aanwezigheid het belang van de conferentie. De Verenigde Naties wilden met de parade van staatshoofden uitdrukken dat de klimaattop ditmaal met grote besluiten moet komen. Bij de vorige top in Kopenhagen in 2009 kwamen de regeringsleiders pas aan het eind van de conferentie. De onderhandelingen waren toen al verzand, die top leidde niet tot een werkbaar resultaat.

Premier Mark Rutte sprak gisteravond als zestigste regeringsleider. Hij pleitte voor een grotere rol van niet-gouvernementele organisaties, wetenschap en bedrijfsleven in het beteugelen van klimaatproblemen.

Rutte zei dat Nederland wil bijdragen aan het vergroten van de weerbaarheid van landen die speciaal door klimaatverandering worden bedreigd. Hij maakte 's middags in Parijs bekend dat Nederland een plan steunt van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon om armere, kwetsbare landen te helpen zich weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Nederland draagt 50 miljoen euro bij.

Christiana Figueres, directeur van het klimaatprogramma van de VN, vroeg de top om met een klimaatakkoord te komen dat ook perspectief biedt voor de armere landen. "Nooit eerder lag er zo'n grote verantwoordelijkheid in de handen van zo weinig mensen. De wereld rekent op u."

Ban Ki-moon riep de landen op maatregelen af te spreken die de opwarming in de komende jaren beperken tot 1,5 graad. De VN-chef pleitte voor solidariteit met 'de meest kwetsbare en armere landen'. "De toekomst ligt bij jullie, de toekomst van de aarde is in jullie handen. We kunnen ons geen besluiteloosheid meer veroorloven." Hij wees er op dat wereldwijd burgers de straat op gaan en hun regeringen vragen het klimaatprobleem aan te pakken. "Ik hoop dat jullie naar deze stemmen luisteren. Jullie hebben een morele verantwoordelijkheid naar de wereld."

VANDAAG 5

Nederland steunt voor 50 miljoen euro kwetsbare landen

DE VERDIEPING 8|9

Hoe overleef ik de klimaattop?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden