De vraag van Monic

Klimaatspijbelen moet ook consequenties hebben, vinden lezers

Den Haag, 7 februari 2019. Beeld Phil Nijhuis
Den Haag, 7 februari 2019.Beeld Phil Nijhuis

Antwoorden op de vraag van Monic Slingerland. Klimaatspijbelaars krijgen steun van de meeste lezers, maar enige tegenwind kan geen kwaad, vinden sommigen.

Dwarsigheid

Als ik rector was, zou ik het klimaatspijbelen verbieden, maar ze zeker niet belemmeren. Spijbelen toestaan, of dat nu voor het klimaat is of om iets anders, zou betekenen dat we de autonomie van kinderen nog meer beperken. Zelfs hun dwarsigheid of ondeugendheid of eigengereidheid wordt gekanaliseerd. Vreselijk. Regels zijn regels, maar vertel er niet bij dat die er ook zijn om overtreden te kunnen worden.

Akke Schutte, Utrecht

Klimaatspiegel

Wat vind ik het flauw om demonstrerende jongeren klimaatspijbelaars te noemen. Het wekt de indruk dat je ze niet serieus hoeft te nemen, terwijl ze onze regering een klimaatspiegel voorhouden. Het groenste kabinet ooit barst van de ambities die volgende regeringen mogen uitvoeren. “Nee, begin nu”, stellen de jongeren terecht. Het verwijt dat deze demonstrerende scholieren geen volledig beeld van de klimaatproblematiek hebben, geldt toch ook voor veel volwassenen?

Het lijkt me als rector heel goed mogelijk om een vakkenbrede klimaatmiddag te organiseren.

Nico Hoogzaad, Andijk

Oplossing

Jongeren van Youth for Climate gaan om de tafel met premierRutte en minister Wiebes. Als jongere je stem laten horen over een onderwerp waarbij het lijkt dat niemand het meer eens kan worden, vergt nogal wat moed. Is demonstreren nu wel de juiste oplossing? Ja: de jongeren die demonstreren voor een beter klimaat worden eindelijk gehoord. Al heb ik nog wel mijn twijfels over de uitkomsten van het aanstaande gesprek.

Nina Lambregtse (16 jaar) Hoevelaken

Bijbaantjes

Mijn waardering voor de klimaatspijbelaars zou heel wat groter zijn als ze het op hun vrije zaterdag hadden gedaan. Maar ja, dan missen ze hun inkomsten van de bijbaantjes waar ze dan weer klimaatonvriendelijke dingen mee kunnen doen.

Henk Jelsma, Goor

Saamhorigheidsgevoel

“Mam, er komen er steeds meer bij. Het is ongelooflijk indrukwekkend!” Daar stond hij, onze jongste zoon, met duizenden soortgenoten op dat grote veld. We hadden een hotline via de gezinsapp. Ze spijbelden niet om het spijbelen. Er was iets groters gaande. Iets wat ze vooraf niet konden voorvoelen. Ze waren daar ineens met zijn allen. Ze stonden er namens hun Zweedse heldin Greta, hun Europese medescholieren en namens henzelf. Een collectief saamhorigheidsgevoel. En dat kon zoonlief alleen ervaren door die dag te spijbelen…

Mariëtte Zabel, Schellinkhout

Maatschappijleer

Dat de kinderen naar school moeten om te leren? Kom nou. Ze krijgen een les maatschappijleer van de bovenste plank die ze nooit zullen vergeten.

Jans Askes, Arnhem

Prioriteit

Spijbelen belemmert het behalen van een einddiploma en zonder diploma heb je geen toekomst. Veel leerlingen vinden dat er geen toekomst is zonder leefbaar klimaat.Dan heb je niks aan je diploma. Een kwestie van prioriteit.

Bert Prang, Leiderdorp

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden