Klimaatspijbelaars: ‘Niemand heeft invloed op wat wij beslissen’

De klimaatmars in Den Haag waar zo'n 15.000 scholieren aan deelnamen.  Beeld Phil Nijhuis
De klimaatmars in Den Haag waar zo'n 15.000 scholieren aan deelnamen.Beeld Phil Nijhuis

Na het succes van Youth For Climate bieden milieuclubs en politieke partijen hun diensten aan. De jongeren blijven liever onafhankelijk. ‘Niemand heeft invloed op wat wij beslissen.’

Ze zijn vreselijk jaloers, geeft een woordvoerder van Milieudefensie toe. Dat een groepje Haagse scholieren in een mum van tijd duizenden jongeren op de been wist te krijgen voor het klimaat, noemt ze prachtig.

Nu de jonge activisten van Youth for Climate in Europa volop in de schijnwerpers staan, mengt ook de ‘volwassen’ milieuwereld zich in de strijd. Naast Milieudefensie krijgen de scholieren hulp aangeboden van Greenpeace, Urgenda en zo’n beetje alle andere milieuorganisaties, zegt initiatiefnemer Stijn Warmenhoven (17). Ook de jongerenafdelingen van politieke partijen melden zich, behalve die van de VVD en Forum voor Democratie.

Het is vast goedbedoeld, zegt Stijn. Maar de jongeren houden de boot af. Ze willen politiek onafhankelijk blijven en hun eigen koers varen. Van Greenpeace en Milieudefensie kregen ze mediatraining, maar dat was geen onverdeeld succes. “Ze zeiden dat je bij moeilijke vragen de vraag naar jezelf toe moet trekken en een heel ander antwoord moet geven”, zegt Stijn. “Maar wij willen juist elke vraag eerlijk beantwoorden.”

Complot

Jongeren die staken voor een beter klimaat maar soms ook een hamburger eten en het vliegtuig pakken: het is makkelijk om er cynisch over te doen of ze de les te lezen. De complottheorieën die op internet circuleren, leggen de scholieren lachend naast zich neer. Ze krijgen geen Europese subsidie en werken niet in opdracht van politieke partijen of milieuorganisaties, zegt Stijn. “Ik wacht nog steeds op die miljoenen”, grapt hij. “De enige donaties die we krijgen, komen binnen via tikkies op onze website. Dat was ongeveer 1000 euro. En we hebben wat geld gekregen van Milieudefensie voor het podium op het Malieveld.”

Ook in België doen complottheorieën de ronde. Zo beging de Vlaamse minister Joke Schauvliege van omgeving, natuur en landbouw onlangs een misstap met haar uitspraak dat achter de klimaatprotesten in België een complot schuilging. Ze zijn voor een deel in scène gezet, zei ze in een toespraak, waarbij ze zich beriep op informatie van de inlichtingendiensten. Later gaf ze toe dat ze helemaal geen contact had gehad met de inlichtingendiensten en bood haar ontslag aan. “Ik heb duidelijk een fout gemaakt”, aldus Schauvliege. “Maar ik heb niet het gevoel dat ik gelogen heb. Ik ben ook maar een mens en kan me vergissen.”

Een gênante vertoning, vindt Vlaming Simon Arts (23), die aan de VU in Amsterdam politieke wetenschappen studeert en de protesten in België volgt. “Politici hebben er hun vingers aan gebrand”, zegt hij. Zo bood de partij van minister Schauvliege, de sociaal-democratische CD&V, aan om les te geven over klimaatverandering op Belgische scholen. Een beroerd voorstel, vindt Arts. “Jongeren eisen op een informele manier actie, en dan wil de regering hen over de problemen komen vertellen.”

Best gaaf

Ook in Nederland proberen politici goede sier te maken met de protesterende jongeren. Zo twitterde Jesse Klaver (GroenLinks) er tijdens de klimaatactie enthousiast op los en mailde hij steunbetuigingen aan scholieren. Die halen hun schouders erover op. “We willen niet dat een linkse partij zich profileert als mede-organisator”, zegt Stijn. “We willen juist de VVD- en D66-stemmers, de rechterflank, ervan overtuigen hoe belangrijk het klimaat is.”

Dat betekent niet dat de jongeren iedere vorm van samenwerking afwijzen. Zo komen ze met liefde spreken tijdens de klimaatmars op 10 maart in Amsterdam, georganiseerd door onder meer Milieudefensie en Greenpeace.

De milieuorganisaties kunnen nog wel iets van de scholieren opsteken, denkt Arts. “Wij hebben een positieve insteek en kijken naar oplossingen. Het klinkt een beetje arrogant, maar zo kregen we in één keer 15.000 jongeren op de been. Best gaaf dat dat ons gelukt is.”

Youth for Climate

De informele klimaatbeweging Youth for Climate begon bij de Zweedse scholier Greta Thunberg, die afgelopen zomer besloot om niet naar school te gaan maar bij het parlement in Stockholm op de stoep te gaan zitten. Met het spandoek ‘Skolstrejk för Klimatet’ (schoolstaking voor het klimaat) eiste ze dat de Zweedse regering de uitstoot van CO2 zou beperken, zoals afgesproken in akkoord van Parijs. De activiste inspireerde Anuna De Wever, een 17-jarige Belgische scholier om jongeren in eigen land te mobiliseren. Hun acties vonden weerklank in onder meer Duitsland, Zwitserland, Canada en nu ook in Nederland.

Lees ook:

Duizenden scholieren over het klimaatbeleid: We moeten dingen veranderen nu het nog kan

Duizenden scholieren verzamelden zich in Den Haag om te protesteren tegen het huidige klimaatbeleid. Met een dubbel zo hoge opkomst als verwacht is de organisatie in haar nopjes. “We gaan door tot er echt iets verandert.”

350 wetenschappers steunen scholieren die vandaag spijbelen voor het klimaat

Wat politici, ouders of scholen ook vinden, de jongeren die aandacht vragen voor het klimaatprobleem, hebben de ernst daarvan helemaal begrepen. Dat betoogt een groep van 350 Nederlandse wetenschappers in een open brief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden