Klimaatsceptici op loonlijst van lobbygroep

Wetenschappers betaald om twijfel te zaaien over klimaatverandering

Wetenschappers met grote namen krijgen van een Amerikaanse lobbygroep een soort maandsalaris voor kritische bijdragen in de klimaatdiscussie. Dit blijkt uit uitgelekte interne documenten van het Heartland Institute, een organisatie die vanuit Washington en Chicago opkomt voor vrije markt-idealen.

Nederlandse klimaatsceptici staan waarschijnlijk niet op de loonlijst, al heeft een enkeling wel op kosten van de organisatie op congressen gesproken. "Deze club heeft een budget van een paar miljoen te besteden, dat is peanuts vergeleken met de 100 miljoen die Greenpeace jaarlijks kan uitgeven", zegt gepensioneerd econoom Hans Labohm, die voor het Heartland Institute als spreker optrad.

Uit de stukken die via de Amerikaanse weblog DeSmogBlog naar buiten zijn gebracht, blijkt dat bekende klimaatsceptici, onder wie milieu-wetenschapper Fred Singer, maandelijks een kleine 4000 euro de man ontvangen. Singer moet voor dat bedrag op alle denkbare podia zijn twijfels over klimaatverandering uitdragen. Ook chemicus Craig Idso krijgt geld volgens de stukken van de Heartland Institute, zo'n 8500 euro per maand. Volgens het instituut zijn sommige gelekte documenten vals, wat weer door de blog wordt tegengesproken.

DeSmogBlog publiceerde onder meer het fondsenwervingsplan voor 2012 van de Heartland Institute. De lobbygroep zou een jaarbudget hebben van vijf miljoen euro. Voor dit jaar was er al geld toegezegd van een groot aantal particulieren en bedrijven. Op de lijst met donors staan grote farmaceutische bedrijven, zoals Pfizer, Bayer, Amgen, GlaxoSmithKline en tabaksfabrikanten als Philip Morris en R. J. Reynolds. Ook de alcoholindustrie betaalt mee (Diageo).

Volgens Jan Paul van Soest, milieuadviseur en klimaatpessimist, zijn er al langer aanwijzingen dat klimaatsceptici worden betaald voor het uitdragen van hun opinies. "Maar als je naar Nederland kijkt, denk ik dat het vooral om reis- en verblijfskosten gaat. Wel is duidelijk dat Amerikaanse lobbyorganisaties proberen ook vaste voet te krijgen in Europa."

Labohm, die al meer dan tien jaar ageert tegen het klimaatbeleid, vindt de discussie over het Heartland Institute bespottelijk. "Het is kruimelwerk. Het budget van dit instituut zinkt in het niet bij de budgetten van milieugroepen. Ik wilde dat het waar was dat ik geld kreeg uit Amerika. Het is voor mij allemaal vrijwilligerswerk voor de Civil Society. En er gaat heel wat tijd inzitten, reken daar maar op."

Labohm vertelt dat hij kort geleden op een congres heeft gesproken voor het Heartland Institute. "Daar ben ik vier dagen voor onderweg geweest. De reis- en verblijfkosten zijn vergoed en ik kreeg een dagvergoeding. Maar verder: liefdewerk, oud papier."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden