Klimaatproces krijgt navolging

Urgenda-boegbeeld Marjan Minnesma (midden, met rode jas) met medestanders bij het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag. Beeld Werry Crone
Urgenda-boegbeeld Marjan Minnesma (midden, met rode jas) met medestanders bij het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag.Beeld Werry Crone

Mede namens een grote groep mede-eisers heeft actieorganisatie Urgenda gistermiddag bij de Hoge Raad een proces aanhangig gemaakt tegen het klimaatbeleid van de Staat. Een groep eisers kwam met kinderen en kleinkinderen naar het gebouw van het hoogste rechtscollege, dat bij rechtszaken dient als adres van de staat.

Joop Bouma

Bijna duizend personen hebben hun naam gezet onder de aanklacht. De zaak trekt internationale belangstelling. De dagvaarding van 140 bladzijden wordt inmiddels vertaald in het Engels. Ook in andere landen zijn, naar Nederlands voorbeeld, processen tegen overheden in voorbereiding. In België zijn er gevorderde plannen. In Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen beraden juristen en milieugroepen zich.

Urgenda vraagt de rechter het kabinet te dwingen tot een effectief klimaatbeleid. Volgens Urgenda is de rijksoverheid nalatig: Nederland brengt zijn inwoners in gevaar door het ontbreken van een doeltreffend klimaatbeleid. Dat ook andere landen weinig ondernemen tegen de gevolgen van klimaatverandering, doet niet af aan de plicht van Nederland om burgers te beschermen tegen de grote risico's door de opwarming van de aarde, zegt de Maastrichtse advocaat Roger Cox namens Urgenda. De staat moet volgens hem de afspraken uitvoeren die al jaren vastliggen in protocollen van de Verenigde Naties.

'Eigenlijk wel goed'
Urgenda vraagt de rechter om de staat te bevelen binnen zes maanden 'een realistisch en serieus programma van maatregelen' aan het parlement voor te leggen. Verder moet de rijksoverheid worden verplicht de burger te informeren over de kennis en de inzichten over de gevolgen van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Daar is nu nog weinig van terechtgekomen, vindt Urgenda.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (milieu), die deze week in Warschau de VN-klimaattop bijwoont, zei in oktober 2013 in een interview met Trouw dat zij de aanklacht van Urgenda tegen de staat 'eigenlijk wel goed vindt'. "Ik heb begrip voor hun filosofie dat zij vinden dat wij tekort zijn geschoten. Kijk, dat we op klimaatbeleid internationaal achterop zijn gebleven, is eigenlijk geen nieuws. Wij vinden nu dat het anders en sneller moet. Alleen wil Urgenda nóg sneller."

De verwachting is dat de staat pas in februari inhoudelijk zal reageren op de dagvaarding. Een beslissing van de rechter zal er niet voor 2015 zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden