Klimaatprobleem? NOS.nl en overheid steken kop in het zand

Ik heb de website www.watunietleestopnos.nl geclaimd. Er staat nog niets op, maar potentie heeft het nu al. Al was het maar dat er meer niet dan wél te lezen valt bij onze nationale nieuwszender. #FAIL noemen ze dat in twittertaal.

Vorige week toog ik met een flinke groep mensen, op initiatief van Urgenda, organisatie voor duurzaamheid en innovatie, naar de Hoge Raad in Den Haag om daar een dagvaarding te bezorgen waarmee de Nederlandse staat wordt aangeklaagd. Omdat de Nederlandse overheid geen urgentie ziet in het verminderen van de CO2-uitstoot, wat tot levensbedreigende situaties kan en zal leiden. In deze krant werd er gelukkig wel over geschreven, maar in de afgelopen week bleef het opvallend stil bij de NOS. Terwijl het hier toch over serieuze zaken gaat waar we ook steeds meer last van krijgen in de vorm van een opwarmende aarde.

En nu hoor ik een deel van u denken dat dat allemaal vast wel mee zal vallen. Dat het crisis is en dat we daar eerst uit moeten komen. Dat er altijd al klimaatschommelingen waren.

Of erger (en nu citeer ik een 'Pownews meisje' dat in Den Haag langskwam om deze groep 'klimaatgekkies' belachelijk te maken): "Het is toch juist lekker als het een paar graadjes warmer wordt?"

Nou, daar heb je wat mij betreft meteen grond om óók de NOS aan te klagen, want kennelijk is het ons nationaal nieuwsorgaan niet gelukt om het grote nieuws te verspreiden dat we wel degelijk met een groot, bewezen probleem te maken hebben, waar wij als mensheid met 95% zekerheid zelf de oorzaak van zijn.

Een situatieschets? Goed, door de hoge CO2-uitstoot blijft er meer warmte hangen in de atmosfeer rondom de aarde; door die warmte mislukken steeds meer oogsten waardoor het moeilijker wordt alle mensen te voeden. IJskappen smelten en dat gaat ten koste van flinke stukken land. Dieren zullen steeds vaker op zoek moeten naar een andere leefomgeving, maar omdat wij mensen de aarde zo vol hebben gebouwd wordt dat steeds moeilijker en zullen veel van deze dieren sterven. Kortom: Honger, rampen, uitsterving.

Doemdenkerij die waarheid wordt áls we geen actie ondernemen en tadááá: Daar heb je je zaak tegen de Nederlandse overheid. Want onze staat, die heeft als taak zijn volk te beschermen, onder andere tegen honger, rampen en uitsterving. #FAIL

En onze NOS, die 'programma's moet maken die zich bij uitstek lenen voor gezamenlijke verzorging' houdt zich, áls ze al iets publiceert over klimaatverandering, vooral bezig met het focussen op twijfel in de publicaties van het IPCC (het Intergovernmental Panel on Climate Change) terwijl uit deze publicaties juist bewezen blijkt hoe ernstig de zaken ervoor staan.

Met andere woorden: onze nationale nieuwszender die ons zou moeten informeren over de staat van onze wereld steekt mét onze overheid zijn kop in het zand en laat u denken dat klimaatgekkies en doemdenkers vooral een last zijn.

Leefden we in andere tijden, dan zou het nieuws verteld worden door de gebroeders Grimm met illustraties van Fiep Westendorp. Marie-Antoinette riep vanuit de verte dat we met zijn allen gewoon lekker cake moesten gaan eten zodra het brood op is en u, analfabeet en er vanuit gaande dat de aarde plat is, zou het nog geloven ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden