Klimaatpanel: maximaal twee graden opwarming wordt lastig

De bruinkoolgroeve bij Garzweiler. Beeld ap
De bruinkoolgroeve bij Garzweiler.Beeld ap

Het gaat nog lastig worden om het 'tweegradendoel' te bereiken, het internationale streven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken zodat de aarde niet met méér dan 2 graden Celsius opwarmt. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties.

Het tweegradendoel kan alleen bereikt worden met stevige nieuwe maatregelen, zoals een overgang naar een klimaatneutrale wereldeconomie en fikse aanpassingen in de energievoorziening. Daarbij moet bijvoorbeeld energie bespaard worden, moeten klimaatneutrale bronnen worden ingezet en CO2 worden opgeslagen. Wellicht is het ook nodig om CO2 uit de lucht te halen via bijvoorbeeld herbebossing, opperen de onderzoekers. Burgers moeten daarnaast anders gaan consumeren.

Zonder zulke maatregelen dreigt de temperatuur aan het einde van de eeuw 3 tot 5 graden hoger te liggen dan vóór het industriële tijdperk. Inmiddels is de wereldwijde temperatuur al 0,85 graden gestegen, aldus het IPCC.

Landen hebben internationaal afgesproken dat de uitstoot in 2030 wereldwijd op of onder het niveau van 2010 ligt en dat die daarna jaarlijks met 3 tot 5 procent moet dalen. Daarvoor is nog wel een lange weg te gaan. Ondanks al genomen maatregelen steeg de uitstoot het afgelopen decennium sneller dan ooit, vooral vanwege toegenomen welvaart: mensen zijn meer gaan produceren, consumeren, transporteren en energie gaan gebruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden