'Klimaatdoel onbereikbaar zonder opslag van CO

De kolencentrales in Nederland moeten niet dicht, ze moeten worden omgebouwd zodat ze biomassa - zoals houtsnippers of oogstafval - kunnen verstoken. Bovendien moet de CO2-uitstoot van de centrales ondergronds worden opgeslagen. Pas dan draagt Nederland echt bij aan de klimaatdoelen die eind vorig jaar in Parijs zijn afgesproken.

Met hun gisteren gepubliceerde notitie willen vier klimaatexperts het debat in Nederland openbreken. De ondergrondse opslag van CO2 is taboe en ook het gebruik van biomassa staat in een kwaad daglicht. "Maar we kunnen ons de luxe niet permitteren deze opties uit te sluiten", zegt een van de vier, Leo Meyer, voormalig projectleider bij het IPCC, het klimaatinstituut van de Verenigde Naties.

In het klimaatakkoord van Parijs erkennen alle landen van de wereld dat de opwarming van de aarde moet worden beperkt tot ruim beneden de 2 graden. En dat men er zelfs naar zou moeten streven om onder de anderhalve graad te blijven. Met de huidige CO2-uitstoot is die grens van 2 graden over twintig jaar bereikt. Na 2036 zou dan geen ton CO2 meer de atmosfeer in mogen. Voor het doel van anderhalve graad rest de wereld nog maar zes jaar.

Er zijn daarom drastische maatregelen nodig, schrijven de deskundigen. Energiebesparing, inzet van hernieuwbare bronnen als zon en wind, en het gebruik van biomassa. Daar kon het tot een aantal jaar geleden bij blijven, maar doordat de mondiale uitstoot van broeikasgassen is blijven stijgen, kan de wereld volgens hen niet om opslag van CO2 heen. Ook Nederland niet.

Meyer erkent dat er risico's kleven aan het gebruik van biomassa en de opslag van CO2. "We zullen biomassa moeten invoeren en dan scherpe eisen moeten stellen aan de duurzaamheid ervan. En de opslag van CO2 is na het mislukken van het project in Barendrecht helemaal een lastige hobbel. Maar zonder die twee redden we het niet."

Bij een combinatie van die twee opties verdwijnt er netto CO2 uit de atmosfeer. In scenario's voor de wereld gaat men ervan uit dat in ieder geval deze eeuw jaarlijks 5 à 10 miljard ton wordt opgeslagen - de uitstoot is nu 37 miljard ton per jaar. Als de drie nieuwe kolencentrales in Nederland biomassa zouden verstoken en de uitstoot wordt opgeslagen, dan gaat het om zo'n 15 miljoen ton per jaar.

In plannen van bijvoorbeeld Greenpeace of het Wereld Natuur Fonds wordt afgezien van opslag. Dat zij toch het klimaatdoel halen, komt doordat zij erop rekenen dat de wereld jaarlijks 4 procent bespaart op energieverbruik - door isolatie of efficiëntere apparaten en machines. Dat vinden de experts uitermate onrealistisch. Internationaal wordt een besparing van 2,4 procent per jaar als het maximaal haalbare gezien. Europa streeft naar 1,5 procent per jaar, terwijl Nederland al moeite heeft om 1 procent te halen.

Een verdubbeling naar 2 procent per jaar zou volgens de experts al een geweldige prestatie zijn. "Dat komt ook doordat we in de jaren zeventig, na de energiecrisis, al het nodige hebben gedaan", zegt Meyer. "Het laaghangende fruit is toen al geplukt. Maar drastische energiebesparing is hier ook nooit goed van de grond gekomen doordat het beleid zo zwabberde. Niemand wist waar hij aan toe was."

undefined

CO2-uitstoot Nederland

Terwijl de uitstoot van CO2 wereldwijd in 2014 en 2015 gelijk bleef - ondanks economische groei - steeg die in Nederland licht: van 165,2 naar 166,5 miljoen ton. Die stijging komt volledig op het conto van de nieuwe kolencentrales. Alle sectoren (huishoudens, verkeer, landbouw of industrie) bleven de laatste jaren gelijk of daalden iets, maar de bijdrage van de elektriciteitscentrales steeg flink: van 45 miljoen ton in 2013 naar 52 miljoen ton in 2015. En dat zit 'm in de nieuwe kolencentrales, die samen jaarlijks 13 miljoen ton toevoegen.

De piek is tijdelijk, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving. Volgend jaar worden de oude kolencentrales buiten gebruik gesteld. In 2020 zou de uitstoot moeten zijn gedaald tot 150 miljoen ton.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden