Klimaatbeleid mag niet leunen op bomen planten

broeikasgas | Bomen planten om klimaatdoelen te halen? Nee, zeggen Europarlementariërs, en ze trappen op de rem.

FRANK STRAVER en REDACTIE DUURZAAMHEID & NATUUR

Bomen slurpen constant CO2 uit de lucht, maar verdienen ze ook een formele status als 'klimaatredders', waarmee landen hun nationale doel voor vermindering van broeikasgas kunnen behalen? In Brussel barst daar een politieke discussie over los.

De Europese Commissie presenteerde eind 2015 een groot aantal plannen om de beloftes uit Parijs, nodig om de opwarming van de aarde te beteugelen, uit te voeren. Landen mogen het aanplanten en beheren van woud deels meerekenen als officiële klimaatmaatregel, vindt de Commissie. Tot 2030 zouden lidstaten een 280 miljoen ton CO2-uitstoot mogen 'wegpoetsen' via hun bebossing.

Geen goed idee, reageert Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66), die als 'rapporteur' de mening van het Parlement over dit dossier vertolkt. "Bomen in de grond zetten en beheren is geen harde, blijvende klimaatactie", zegt hij.

Met een tegenvoorstel dat hij maandag presenteert namens het Parlement, wil Gerbrandy regelen dat bossen maximaal voor 190 miljoen ton mogen meetellen. Maar liever ziet hij de toegestane klimaatbijdrage nog scherper. "Bossen halen wel CO2 uit de lucht, maar voor het klimaat is dit geen garantie voor de lange termijn. Als een boom na twintig jaar weer wordt omgehakt, om te verbranden in een oven bijvoorbeeld, komt al dat broeikasgas gewoon weer vrij."

Bosrijke lidstaten zoals Oostenrijk, Ierland, Polen en Scandinavische landen voerden een lobby bij de Commissie voor het meetellen van hun woud als officieel klimaatbeleid. Met succes, want het voorstel van de Commissie houdt in dat ze in sommige sectoren tot zo'n 5 procent van hun CO2-uitstoot mogen wegstrepen via bebossing. Gerbrandy is daar verbaasd over. "Toen het Kyoto-protocol in 1997 werd opgesteld vroeg Rusland in eerste instantie om vrijstelling van klimaatbeleid, wegens alle bossen die ze hebben. Daar werd toen nog hard om gelachen." Gerbrandy wil niet dat lidstaten hun bossen 'misbruiken' om onder andere acties uit te komen, in sectoren als landbouw, transport, afval en de gebouwde omgeving. Het zou meer helpen om te investeren in energiebesparing en duurzame energie, zoals windmolens en zonnepanelen.

Ook in Nederland is de mogelijke bijdrage van bomen aan klimaatbeleid een actueel vraagstuk. In oktober presenteerde de Nederlandse bos- en houtsector, tijdens de Nationale Klimaattop, nog een groot plan voor de aanplant van 10.000 hectare nieuw bos. Hoogleraar Gert Jan Nabuurs, verbonden aan de Wageningen UR, zegt namens dit initiatief dat vermindering van fossiele energie voorop moet staan, maar dat bossen meetbaar en effectief CO2 kunnen verminderen. "Die bijdrage kan substantieel zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden