Klimaatautoriteit en -wet goed idee

Jarenlang was Nederland in Europa hekkensluiter qua duurzame energie als wind- en zonne-energie. Maar het gaat de goede kant op, zo blijkt uit de Nationale Energieverkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving. "Rutte mag best een feestje vieren", vindt Planbureau-baas Pieter Boot. De uitwerking van het Energieakkoord ligt op koers. Het gestelde doel van 16 procent hernieuwbare energie in 2023 komt in zicht, aldus Boot, onder meer door de bouw van grote windmolenparken op zee, hoewel de energiebesparing weer wat achterblijft. Minstens even verheugend voor dit kabinet is dat het nog maar een enkel tandje hoeft bij te zetten om te kunnen voldoen aan een ander doel: vermindering van de CO2-uitstoot van 25 procent in 2020 in vergelijking met 1990. Het Planbureau gaat er nu van uit dat die reductie niet 19 maar 23 procent wordt.

Het verschil laat zich vooral verklaren door een nieuwe rekenmethode van het VN-klimaatbureau IPCC die is toegepast. Ja, de emissie van broeikasgas zal tot 2020 fors dalen door onder andere het sluiten van kolencentrales en de meestook van biomassa in kolencentrales. Maar óók door de populaire import van goedkope stroom uit Duitse kolengestookte centrales. De CO2-uitstoot die bij deze elektriciteitsproductie vrijkomt, komt nu voor rekening van het exporterende land (Duitsland), net als bij over de grens getankte diesel.

Terecht waarschuwt het Planbureau in zijn rapport voor een keerzijde van deze nieuwe rekenmethode. Nu nog is Nederland stroomimporteur, maar waarschijnlijk na 2020 exporteur. Duitsland neemt immers afscheid van kernenergie en zal voor stroom aankloppen in Nederland, waardoor Nederlandse kolencentrales weer extra CO2 gaan uitstoten. Hoe gaat Nederland die extra uitstoot aanpakken? Tussen 2020 en 2030 neemt de uitstoot van CO2 amper nog af, vreest het Planbureau.

Die terechte roep om nieuwe kabinetsplannen was ook te vinden in de beleidsbrief die de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vorige week publiceerde. Het klimaatbeleid is ook te vrijblijvend, vindt de raad, terwijl de noodzaak daartoe groot is. De CO2-reductie moet in 2035 immers 55 procent zijn ten opzichte van 1990 en in 2050 moet Nederland draaien op 100 procent schone energie. Maar hoe?

Juist daarom is de aanbeveling van de WRR voor een Klimaatwet zinnig. De raad steunt daarmee het initiatief van GroenLinks en PvdA. Met zo'n wet weten burgers en bedrijven waar ze aan toe zijn. Hetzelfde geldt voor het WRR-voorstel voor een klimaatautoriteit, die toeziet op de uitvoering van het klimaatbeleid. Want alleen met goed beleid is het klimaatprobleem het hoofd te bieden.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden