Klimaatakkoord in gevaar nu milieuclubs ontevreden zijn

null Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Vier milieuorganisaties dreigen het Nationaal Klimaatakkoord niet te tekenen. Greenpeace, Natuur en ­Milieu, Milieudefensie­­ en de Natuur- en Milieufederaties­­ vinden dat sinds de zomer tijdens de onderhandelingen veel te weinig bereikt is. Als ze zich terugtrekken, zal dat serieuze gevolgen hebben voor het draagvlak van het akkoord, dat er 21 december moet liggen.

Volgens de milieuclubs zijn er te veel taboes aan de zogeheten klimaattafels. Zo zijn een CO2-heffing en rekeningrijden niet bespreekbaar. Bovendien vinden de milieuorganisaties dat de industrie ondergrondse CO2-opslag (CCS) moet loslaten. “Als dit ’m wordt, dan gaan we niet tekenen”, zegt directeur Joris Thijssen van Greenpeace. Hij hoopt met zijn oproep doorbraken in de onderhandelingen te forceren.

Thijssen wil geen punten noemen die per se in een akkoord moeten staan. Wel moet zeker zijn dat de maatregelen optellen tot een CO2-reductie van 49 procent, en het liefst 55 procent in 2030. Bovendien moeten ze een goede stap zijn naar het vrijwel volledig uitbannen van CO2-uitstoot in 2050.

Vanuit dat oogpunt heeft hij niets met CCS. Hoewel het VN-klimaatbureau IPCC en het internationaal energieagentschap CCS dit een realistische tussenoplossing noemen richting 2050, denkt Thijssen dat die stap beter kan worden overgeslagen. “Bovendien gaat CCS pas renderen bij een forse CO2-heffing. Voer die dan gelijk in.”

Ook aan andere tafels vinden de groene onderhandelaars het niet snel genoeg gaan. Marjolein Demmers van Natuur en Milieu zit aan de mobiliteitstafel. Volgens haar pleiten alle onderhandelaars daar voor rekeningrijden, alleen wil het kabinet niet mee. Daarnaast doen volgens haar alle tafels aanspraak op biomassa, maar er is niet genoeg van die brandstof om in de vraag te voorzien.

Voorzitter Ed Nijpels van het Klimaatberaad maakt zich geen zorgen over het dreigement. “We zijn nog drie weken aan het onderhandelen. En zo lang er niemand is weggelopen van de tafels, is altijd overeenstemming mogelijk.” Over een akkoord zonder handtekening van de milieuclubs wil hij niet speculeren: “Een zondige gedachte.”

Mochten de organisaties zich terugtrekken, dan dreigen er problemen in Den Haag. Instemming van GroenLinks, SP en PvdA wordt dan onzeker. Deze partijen zijn onder meer ook voor een CO2-heffing. Maar ook voor D66 en ChristenUnie is een handtekening van de milieuorganisaties belangrijk.

Voor de groene coalitiepartijen is het pijnlijk als er een akkoord ligt dat volgens critici alleen door de fossiele industrie wordt gesteund.

Lees ook:

Het Nationale Klimaatakkoord: nog geen reden voor een feestje

Het Nationale Klimaatakkoord, reden voor een feestje? Nog even niet. Er wordt een vrij vage deal verwacht. Pijnlijke keuzes in de industrie en verkeer worden vooruit geschoven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden