Klimaatactivisten leggen kolenoverslag in Amsterdamse haven stil

De activisten lopen het terrein op. Beeld Twitter Code Rood
De activisten lopen het terrein op.Beeld Twitter Code Rood

Demonstranten hebben zaterdag een overslagbedrijf in de Amsterdamse haven geblokkeerd. De actiegroep, die zich Code Rood noemt, wil op die manier protesteren tegen fossiele brandstoffen.

Redactie

Volgens een van de demonstranten zijn er zeker driehonderd mensen op de been. De blokkade is bij het bedrijf OBA, dat onder meer kolen overslaat. De politie bevestigt dat demonstranten illegaal het terrein op zijn gekomen en daar in apparaten en torens klimmen. "Dat is gevaarlijk. We kijken het even aan. De sfeer is verder rustig", zegt een woordvoerster. De politie heeft vooralsnog niet ingegrepen. Omdat demonstranten op de spoorlijn op het terrein zitten en in kranen zijn geklommen, is de kolenoverslag stilgelegd.

Lees verder onder de video.

Dat er vandaag actie zou worden gevoerd, meldden de initiatiefnemers deze week al aan Trouw. De actie is mede ingegeven door de uitspraak in de Urgenda-zaak, precies twee jaar geleden, waarin de rechter oordeelde dat de overheid meer moet doen om haar burgers te beschermen tegen klimaatverandering. "Helaas wordt de uitspraak nauwelijks opgevolgd. Daarom moeten we nu zelf ingrijpen", aldus de actievoerders die onder de naam 'Code Rood' opereren. De groep heeft deze week een klimaatkamp in het havengebied ingericht, dat nog tot maandag moet duren.

"Code Rood wil dat de Amsterdamse haven zijn deuren sluit voor olie, benzine en kolen en dat Nederland voorop gaat lopen in de transitie naar een eerlijke en duurzame samenleving'', zo luidt de verklaring.

Lees ook: Wat moet het klimaat nog zonder Urgenda?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden