Klimaat laat Duitsland koud

null Beeld

De Verenigde Staten en China waren tot nu toe de grote ongewisheden in de klimaatonderhandelingen. Maar nu lijkt Duitsland, kort voor Kopenhagen, ook een onzekere factor geworden.

Angela Merkel stond niet zo lang geleden nog bekend als de ‘Klima-Kanzlerin’. Maar die ere-titel is behoorlijk afgebladderd, zeker in Brussel.

Merkels kandidaat-eurocommissaris, Günther Oettinger, maakte direct duidelijk dat zijn voorkeur uitgaat naar een zware economische portefeuille: “Onze industrie, ons midden- en kleinbedrijf, onze ambachtslieden en onze vrije beroepen hebben er belang bij dat ze door een Duitse commissaris vertegenwoordigd zijn”, zei hij in het ‘Hamburger Abendblatt’.

Dit soort uitlatingen kan een eurocommissaris zich eigenlijk niet permitteren. Neelie Kroes doet altijd haar uiterste best om duidelijk te maken dat Nederland bij haar geen streepje voor heeft. Minister Wouter Bos (financiën) kan daarover meepraten, zeker als het gaat om de Nederlandse banken.

Maar Oettingers opstelling is niet nieuw. Ook de vertrekkende Duitse eurocommissaris Günther Verheugen (industrie), heeft ‘Standort Deutschland’ altijd een warm hart toegedragen. Dankzij Verheugens inspanningen werden de emissie-eisen voor nieuwe auto’s flink afgezwakt, zodat Mercedes, Audi en BMW geen schade zouden lijden.

De nieuwe eurocommissaris zegt klip en klaar dat hij deze lijn zal vasthouden, om te voorkomen dat “andere landen” (lees: Frankrijk en Italië) hun eigen auto-industrie bevoordelen, met strenge eisen. Hij waarschuwt ook bij voorbaat dat de Europese Commissie haar bevoegdheden op milieuterrein “niet mag overschrijden”.

De Duitse ondernemersorganisatie BDI heeft tevreden gereageerd op Oettingers voordracht. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie was, volgens de ‘Kölner Stadt-Anzeiger’, niet enthousiast. “Wat moet dat?”, zou hij Merkel in een telefoongesprek gevraagd hebben. Barroso heeft milieu en klimaat juist tot een van zijn speerpunten gemaakt.

Merkels nieuwe regering blaakt ook niet van de milieu-ambities. Norbert Röttgen, de nieuwe minister van milieu, is heel slim volgens mensen die hem kennen en bovendien een vertrouweling van Merkel. Maar van enige belangstelling voor milieu en klimaat heeft de jurist Röttgen tot nu toe geen blijk gegeven.

Over ruim een maand begint de grote klimaatconferentie in Kopenhagen, waar de Europese Unie een hoofdrol wil spelen. Een actieve opstelling van de grootste EU-lidstaat zou daarbij goed van pas komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden