Klimaat-kieswijzer toont hoe duurzaam beleid van partijen is

'Geen enkele stelling van de Stemwijzer gaat over verduurzaming', klaagde een lezer gisteren in de brievenrubriek van Trouw. Twaalf duurzame organisaties, waaronder Greenpeace, Hivos, Icco, de Natuur- en Milieufederaties, 10:10 en Ode, voorzien in deze lacune met hun gisteren online gezette duurzame kieswijzer (www.klimaatkeuze.nl).

Nu eens niet een kieswijzer waarbij je zelf vragen moet beantwoorden en daarna te horen krijgt bij welke partij jouw opvattingen het beste passen, maar een kompas dat al is ingevuld. De klimaat-kieswijzer zet de standpunten van twaalf politieke partijen over energie en klimaatoplossingen op een rij en deelt scores uit voor de duurzaamheid van hun beleid. Het hoogst scoren de Partij voor de Dieren, de ChristenUnie en GroenLinks, het laagst Wilders' Partij Voor de Vrijheid.

Klimaatkeuze.nl legde zes klimaatmaatregelen voor aan de politieke partijen: 1. Nederland vermindert de CO2-uitstoot in 2020 met 40 procent; 2. Grootverbruikers van energie gaan meer belasting betalen; 3. Nederland gaat stroom uit kolen hoger belasten; 4. Nederland stimuleert schone en decentrale energieopwekking; 5. Er komen geen nieuwe kerncentrales in Nederland; 6. Nederland stimuleert vleesvermindering door belastingen (vleestaks).

De partijen konden hun opvattingen over deze thema's toelichten. De PVV en het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK, de partij van Hero Brinkman) deden dat niet. Klimaatkeuze.nl heeft hun standpunten over duurzaamheid daarom uit hun verkiezingsprogramma's geplukt.

Wie de - meteen de eerste dag al drukbezochte - klimaatkieswijzer openklikt, ziet achter elk van de zes thema's een rijtje stoplichten - rood, oranje en groen - dat in één oogopslag duidelijk maakt welke partij klimaatvriendelijke maatregelen wil nemen en welke niet.

Vermindering van de CO2-uitstoot in Nederland met 40 procent in 2020 scoort maar één groen stoplicht, van de PvdD. Dat er geen nieuwe kerncentrales moeten komen, vinden vijf partijen een goed idee: PvdA, SP, CU, 50Plus en de PvdD. Het duurder maken van stroom uit kolen kreeg de meeste groene stoplichten: zeven. Tegen deze maatregel zijn 50Plus, DPK, PvdA, PVV en VVD.

De PvdD geeft aan alle zes maatregelen groen licht, de PVV aan geen enkele. VVD en DPK delen vijf rode stoplichten uit en één oranje: voor het stimuleren van schone en decentrale energieopwekking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden